Premierul Emil Boc a declarat, miercuri, la Iasi, cu ocazia semnarii a trei contracte de finantare, ca fiecare proiect ce beneficiaza de fonduri europene este un mic pas pentru iesirea Romaniei din recesiune.

"Romania are aceasta sansa de a utiliza, in afara de alte resurse, si fonduri de la Uniunea Europeana, bani care sunt pentru modernizarea acestei tari. Fiecare proiect semnat este un mic pas pentru iesirea din recesiune", a declarat Emil Boc, citat de NewsIn.

Premierul le-a transmis autoritatilor locale sa indeplineasca mai repede procedurile legale pana la organizarea licitatiilor, astfel incat proiectele sa fie implementate mai rapid. [Criza sileste companiile sa renunte la contractele pentru proiectele cu fonduri UE]

Boc a asistat la semnarea a trei contracte de finantare ce prevad retehnologizarea Centralei Electrice de Termoficare Iasi (73 milioane euro), reabilitarea zonei de agrement Ciric (12 milioane euro) si modernizarea si dotarea scolilor speciale din judetul Iasi (opt milioane euro).

Primarul Iasiului, Gheorghe Nichita, a subliniat ca autoritatile locale si centrale trebuie sa faca front comun pentru absorbtia fondurilor europene.

"Felicit euroregiunea de nord-est pentru ca este zona unde au fost depuse cele mai multe proiecte pe Programul Operational Regional. Contractele semnate astazi sunt extrem de importante si speram ca, in viitorul apropiat, sa semnam si altele", a declarat ministrul Dezvoltarii si Turismului, Elena Udrea, partener in doua din cele trei proiecte.

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a precizat ca Municipiul Iasi este primul oras din tara care a semnat contractul de finantare pentriu retehnologizarea centralei electrice, proiect finantat prin POS Mediu, in program fiind inscrise alte patru localitati.

"Daca actiunile autoritatilor locale sunt coordonate cu cele centrale se pot obtine bani. Astazi, Guvernul va aproba alte 80 milioane lei pentru zona Prut-Siret", a mai spus Borbely.

CET Iasi beneficiaza de de o finantare din fondul de coeziune de peste 30 milioane euro, de la bugetul de stat de aproape 28 milioane euro, in timp ce Primaria Municipiului Iasi va asigura suma de trei milioane euro. La costurile eligibile ale proiectului se aduna si taxa pe valoarea adaugata, de aproape 12 milioane euro.

Citeste si:
Belgia preia preşedinţia rotativă a Uniunii Europene. Prioritățile...
Belgia preia preşedinţia...

Obiectivul proiectului este reducerea emisiilor de poluanti proveniti de la sistemul de incalzire urbana in vederea conformarii la normele de protectia mediului privind emisiile poluante in aer si pentru imbunatatirea starii de sanatate a populatiei, precum si cresterea eficientei energetice a sistemului de termoficare din Iasi.

In cadrul proiectului se vor retehnologiza cazanele de apa fierbinte in vederea reducerii emisiilor de noxe de la unitatea CET care functioneaza pe gaz si pacura (CET 1) si retehnologizarea cazanului de abur de la unitatea centralei care functioneaza pe carbune (CET 2).

De asemenea, la CET 2 se va monta o instalatie noua de desulfurare si un sistem de colectare uscata a cenusii. Proiectul prevede si reabilitarea unei magistrale, dintr-un total de sase, pentru a fi reduse pierderile de agent termic si pentru a creste eficienta energetica.

Citeste si:
Reghecampf îi dă replică Anamariei Prodan: „Trăiește în continuare...
Reghecampf îi dă replică...

La baza de agrement Ciric, cele 12 milioane euro vor fi folosite pentru modernizarea aleilor, amenajarea de piste pentru biciclisti, constructia de pontoane si a unei plaje artificiale, parcuri de joaca, terenuri de sport si pentru reabilitarea infrastructurii din zona.

Proiectul, cu termen de finalizare in 2012, a fost depus de primaria Iasi pe axa prioritara 5.2 a Programului Operational Regional, privind dezvoltarea durabila si promovarea turismului. Contributia municipalitatii se ridica la 4,7 milioane euro.

Baza de agrement Ciric, aflata la periferia municipiului Iasi, are o suprafata totala de 241 hectare de teren si 20 hectare luciu de apa. In prima etapa a proiectului, 12 milioane euro vor fi folosite pentru modernizarea zonei pe o suprafata de 22 hectare. Ulterior, municipalitatea va depune un nou proiect pe Planul Operational Sectorial de Mediu pentru ecologizarea a trei lacuri, iar in ultima etapa se va incerca atragerea de investitori privati pentru construirea de restaurante si hoteluri in zona.

Citeste si:
Elena Udrea, mesaj din pușcărie înainte de campania electorală
Elena Udrea, mesaj din...

Prin proiectul de reabilitare a scolilor speciale din judetul Iasi se vor investi aproape opt milioane de euro in modernizarea si dotare a cinci unitati de invatamant pentru imbunatatirea accesului la educatie a persoanelor cu dizabilitati.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.