Cresterea rapida a nivelului contributiilor, respingerea „garantarii inflatiei” in Pilonul II, imbunatatirea legislatiei secundare si stimularea orientarii pe termen lung a portofoliilor investitionale ale fondurilor de pensii, sunt recomandarile expertilor Fondului Monetar International (FMI) pentru piata de pensii private, potrivit unui comunicat al Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).

In urma numeroaselor vizite ale delegatiilor FMI in Romania, cei 12 specialisti au exprimat o serie de recomandari in cadrul raportului „Romania – Financial Sector Stability Assessment”, publicat recent.

Recomandarile expertilor FMI sunt facute in vederea stabilizarii si dezvoltarii industriei romanesti a pensiilor private. Prima si cea mai stringenta intre nevoile sistemului este si in opinia autorilor raportului cresterea nivelul scazut al contributiei pe pilonul II al pensiilor private obligatorii.

Nivelul contributiilor virate catre fondurile de pensii private obligatorii trebuie sa creasca pe viitor in conformitate cu calendarul initial de contributii”, subliniaza raportul FMI.

O alta dintre recomandare din cele facute de Fond este respingerea propunerii de „Garantare a inflatiei” pentru fondurile de pensii, intrucat in prezent piata financiara din Romania nu ofera instrumente care sa garanteze acoperirea riscului de inflatie.

Atat in opinia FMI, cat si a APAPR si a specialistilor in investitii din Romania, aceasta masura ar provoca pierderi participantilor la fondurile de pensii, pe termen lung, prin alocarea suboptimala a portofoliilor de investitii”, se explica in comunicat.

Totodata, autoritatile trebuie sa incurajeze dezvoltarea unor strategii investitionale pe termen lung pentru fondurile de pensii private, prin legislatia secundara a CSSPP (n.r. arbitrul pietei pensiilor private), care trebuie sa prevada ca garantia contributiilor nete este acordata participantilor doar in faza de plata a pensiilor, nu si la transferul intre doua fonduri de pensii private obligatorii.

Fondurile de pensii facultative (pilonul III) sunt deja incluse intr-un mecanism similar. In schimb, pentru fondurile obligatorii CSSPP nu a adoptat inca Norma de specialitate. Expertii FMI considera ca rentabilitatea medie (si cea minima) a pietei trebuie calculate folosind media ponderata a cotelor de piata a tuturor fondurilor de pensii, dar cu introducerea unui plafon de 20% pentru ponderea fiecarui fond de pensii in cadrul mediei”, explica APAPR.

Mai multe detalii despre recomandariile FMI pentru sistemul romanesc de pensii private cititi pe Wall-Street.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.