Economia Romaniei isi va reveni treptat, pentru ca la finele lui 2010, recuperarea economica sa fie una sesizabila, considera seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks. Daca tara noastra ar fi si stabila din punct de vedere macroeconomic, iesirea din recesiune ar fi si mai rapida. Insa cum va face Guvernul acest lucru posibil avand in vedere ca datoria Romaniei creste "pe zi ce trece"?

Romania va inregistra o crestere economica lenta pe termen scurt, insa la finalul lui 2010 recuperarea economica va fi sesizabila, iar stabilitatea macroeconomica ar putea duce la o revenire mai rapida si mai puternica, a declarat joi seful misiunii FMI in Romania.

"Pe termen scurt, in urmatoarele luni, cel mai probabil va fi o crestere economica lenta, dar probabil ca pana la sfarsitul lui 2010, recuperarea se va face simtita", a afirmat Franks.

El a adaugat ca, daca Romania ajunge la o stabilitate macroeconomica, "cresterea economiei va reveni mai rapid si mai puternic".

De asemenea, seful misiunii FMI a subliniat in continuare nevoia de ajustare a deficitului bugetar al Romaniei.

In prezent, autoritatile romane si Fondul Monetar International estimeaza o crestere economica de 1,3% in acest an, insa reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, a declarat pentru NewsIn ca prognoza de crestere a PIB din 2010 ar putea fi revizuita in urcare.

Cu toate ca in privinta cresterii economice, este deja clar ca isi va reveni (desigur, ramane de vazut cand vor simti si romanii acest lucru), Tanasescu trage un semnal de alarma in privinta datoriei Romaniei, care desi inca mica si "confortabila", ar putea afecta stabilitatea macroeconomica atat de necesara economiei pentru revenirea pe "plus".

Potrivit Gandul, reprezentantul Romaniei la FMI a declarat ca desi datoria este acum sub control, exista "semne de intrebare" privind evolutia ei pe viitor, dand ca exemplu nefericita situatie a Greciei, care se afla in pragul falimentului.

"Imi ridica aceste semne de intrebare fiindca vad ce se intampla in lume, in Grecia, in Portugalia, in Irlanda, tari care au acumulat datorii foarte mari si sigur, in momentul de fata, pe momente de criza, exista un semn de intrebare vizavi de managementul consolidarii fiscale in asa fel incat aceasta datorie sa aiba o tendinta descrescatoare. De aceea cred ca in momentul actual lucrul cel mai important este sa privim cu multa atentie managementul datoriei, sa fim atenti cum vom creste aceasta datorie in asa fel incat sa nu fie o povara in perioada urmatoare", a declarat Tanasescu pentru Pro TV.

Pentru 2010, datoria Romaniei este estimata sa nu depaseasca 5,9% din PIB, insa potrivit calculelor jurnalistilor de la Gandul, pana la finele acestui an, datoria ar putea ajunge la circa 43 miliarde de euro, adica 13% din PIB.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.