Criza politica si lipsa unui guvern care sa adopte bugetul pentru anul 2010 au impiedicat finalizarea evaluarilor incepute de FMI si ai CE, astfel ca institutiile internationale au decis sa amane acordarea urmatoarelor transe de bani pe care Romania trebuia sa le primeasca la sfarsitul acestui an.
FMI a dat Romaniei primele doua transe din pachetul de asistenta financiara negociat, in valoare totala de 6,57 miliarde euro. A treia transa (de aproximativ 1,5 miliarde euro) din imprumutul contractat de Romania de la FMI (12,95 miliarde euro), ce trebuia sa fie incasata in decembrie, va fi amanata insa pentru anul viitor din cauza crizei politice autohtone, care blocheaza aprobarea bugetului pe 2010. [FMI amana acordarea celei de-a treia transe pentru Romania]

Potrivit Wall-Street, singura sansa pe care o mai au autoritatile romane pentru a face rost de aceasta transa este ca, pana pe 10 decembrie, bugetul pe 2010 sa fie aprobat, insa o conditie de baza lipseste Romaniei in acest scenariu: un guvern cu legitimitate parlamentara. "Banii din urmatoarea transa de la Uniunea Eurpeana nu vor ajunge in Romania pana la finalul anului 2009. In ceea ce priveste transa a treia din imprumutul de la FMI sunt sanse foarte reduse ca ea sa mai fie primita in acest an, cel mai probabil in ianuarie sau februarie 2010", a explicat seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks.

"Conform programului nostru, boardul FMI ar trebui sa se intalneasca pe 15 decembrie pentru a discuta problema Romaniei, astfel ca toate angajamentele tarii ar trebui indeplinite cu cel mult cinci zile inainte. Trebuie sa ne asiguram de o situatie fiscala adecvata in 2010 si pentru asta avem nevoie macar de buget "
, a continuat acesta.

FMI nu a putut finaliza evaluarea cu privire la situatia Romaniei, motiv pentru care va trimite o noua misiune in tara noastra pentru a finaliza discutiile cu autoritatile, astfel incat a treia transa de bani din imprumutul incheiat sa fie eliberata atunci cand criza politica se va incheia. "Provocarea cea mare in Romania este sa transpui masurile convenite la nivel tehnic intr-un buget care sa fie elaborat si aprobat. Exista anumite obstacole politice, care fac ca acest lucru sa nu se poata intampla, iar institutiile internationale nu pot face nimic in acest sens. Este necesara o intelegere politica in Romania care sa adopte masurile necesare pentru a respecta tintele convenite in acordul de imprumut si pentru a face ca acest program sa continue si in 2010", a mai spus Franks.

In plus, seful misiunii FMI in Romania a precizat ca tara noastra trebuie sa intre "la dieta", pentru ca dezechilibrele politicii fiscale nu pot fi corectate la infinit prin "a strange cureaua". “Romania nu poate strange cureaua la nesfarsit. Sigur ca poti strange cureaua, dar la un moment dat aceasta se va rupe. Ceea ce mai poti face este sa intri la dieta. Pe termen lung, sectorul public trebuie pus la dieta", a subliniat Franks, adaugand ca, din pacate, masurile fiscale au fost validate prea tarziu in Romania pentru a mentine deficitul bugetar in tinta pentru 2009.

Care pot fi consecintele deciziei FMI? Cititi in Wall-Street.


Si CE ne-a amanat.
Comisia Europeana a amanat deja acordarea celei de-a doua transe, de 1 miliard de euro, din imprumutul acordat Romaniei, in valoare totala de circa 5 miliarde euro, pe o perioada de doi ani. CE va putea aproba urmatoarea transa din imprumut in decembrie, daca se indeplinesc conditiiile cerute, dar va vira banii abia in 2010.


Necesarul Romaniei pana la finele lui 2009: 5 miliarde de euro
. In acest context, Romania are nevoie de 5 miliarde euro pana la sfarsitul anului cu care sa isi achite obligatiile, suma crescand odata cu amanarea transelor de la Fondul Monetar International si Comisia Europeana, a explicat consilierul guvernatorului BNR Adrian Vasilescu, potrivit NewsIn. "Este o mare problema deoarece cred ca deja suma necesara, in total, s-a ridicat la 5 miliarde euro", a declarat Vasilescu, adaugand ca autoritatile romane nu vor putea apela la emisiunea de moneda pentru a suplini necesarul de bani. [Romania are nevoie de 5 mld. euro pana la finalul anului]


Isarescu: "Ma astept ca urmatoarea transa de la FMI sa fie intarziata".
Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, a marturisit ca se astepta ca transa pe care Romania urma sa o primeasca de la Fondul Monetar International la finalul acestui an sa fie amanata, pe fondul incertitudinilor. "Da, ma astept!", a declarat Mugur Isarescu, ca raspuns la intrebarea daca se asteapta ca urmatoarea transa din imprumutul convenit de Romania cu FMI sa fie amanata. [Isarescu recunoaste: Ma astept ca urmatoarea transa de la FMI sa fie intarziata]


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.