Prizoniera a certurilor politice care ii afecteaza imaginea, impovarata de recesiunea economica, Romania ramane totusi pana la urma o tara atractiva pentru investitorii europeni.
"Nu cred sa se inregistreze o scadere a interesului pentru Romania. Firmele poate isi amana un pic planurile pe care le au, dar aceasta are mai degraba legatura cu criza economica globala decat cu situatia politica", a declarat pentru AFP Hans Smaling, consilier economic si comercial al Ambasadei Olandei la Bucuresti, potrivit NewsIn.

Opinia este impartasita de specialisti francezi, germani si austrieci, au declarat analisti consultati de AFP.

Olandezii sunt foarte activi in Romania, fiind implicati in 3.500 de intreprinderi si avand investitii de 3,78 de miliarde de euro in 2008, explica agentia franceza de stiri.

"Oamenii care vor sa investeasca in Romania se inscriu intr-o perspectiva pe termen lung. Tara este ultima intrata in Uniunea Europeana si investitorii stiu ca toate tarile au beneficiat progresiv de aceasta integrare", a subliniat o sursa economica franceza care a solicitat pastrarea anonimatului.

"Criza politica nu schimba, in realitate, datele", a adaugat sursa.

"Scaderea investitiilor internationale si a volumului de schimburi comerciale este legata cu precadere de situatia (economica) internationala", considera Rudolf Lukavsky, consilier comercial la Ambasada Austriei, tara care este cel mai mare partener economic al Bucurestiului, avand aici banci mari - Raiffeisen, BCR (Erste Bank) - si companii petroliere precum OMV.

"Toata lumea se asteapta la o ameliorare in 2010. Investitorii care vin aici nu fac calcule pe termen scurt", adauga Lukavsky.

Companiile europene doresc, de asemenea, o functionare "mai eficienta si mai transparenta" a sistemului judiciar si a administratiei romane. Insa sectoarele "infrastructurilor rutiere, al agriculturii si energiei regenerabile" continua sa fie atractive pentru societatile europene, subliniaza analistii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.