Numarul romanilor care urmeaza o forma de invatamant superior in strainatate, fie ca este vorba de cursuri de licenta, masterat sau doctorat, creste de la an. Intrarea Romaniei in Uniunea Europeana in 2007, precum si adoptarea sistemului Bologna, in 2005, a facilitat libera circulatie a tinerilor romani in interiorul Europei.
De la teoria locala la practica internationala

Nivelul calitativ redus al invatamantului romanesc, oportunitatea obtinerii unor burse sau taxele de scolarizare similare celor authtone sunt cateva din motivele care ii determina pe tineri sa studieze in afara Romaniei.

“Romanii merg sa studieze in strainatate pentru ca sistemele de invatamant de acolo sunt mult mai axate pe practica, comparativ cu ceea ce se intampla la noi, unde avem parte mai mult de teorie. De asemenea, o perioada de studiu petrecuta in strainatate poate conta foarte mult la angajare, foarte multe comparii fiind interesate sa vada in CV-ul candidatului o anumita experienta internationala”, spune Bogdan Kochesch, Business Development Manager in cadrul grupului Educativa, organizatorul targurilor educationale Romania International University Fair (RIUF) si Romanian International Master MBA Exhibition (RIMME).

Pe langa organizarea de evenimente educationale, Educativa ofera si servicii de consiliere romanilor care vor sa se scoleasca afara.

Circa 85.000 de romani au ales sa studieze in strainate in perioada 2004 – 2007, potrivit unui studiu realizat de Educativa. Analiza a fost realizata atat pe baza unor date ale UNESCO, cat si pe baza informatiilor din piata locala. “Din pacate, nu avem date mai recente. Cu siguranta insa ca numarul romanilor care au ales sa mearga la studii in strainate in ultimii ani a crescut”, subliniaza Kochesch.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.