Mediul de afaceri este anesteziat, in prezent, din cauza blocajului financiar generat de stat. Guvernul a aprobat un act normativ care obliga firmele ce fac afaceri cu statul sa vireze datoriile catre subcontractori.
O data cu accentuarea crizei pe plan intern, blocajul financiar din economie a atins cote alarmante, intr-o buna masura, din cauza statului, desi acesta ar fi trebuit sa sprijine firmele. "Blocajul financiar este in crestere, intr-o buna masura din cauza statului. Lucrarile sunt platite cu intarziere, TVA se ramburseaza cu intarziere si, in plus, Ministerul de Finante absoarbe toate lichiditatile din piata. In contextul crizei, blocarea de catre stat a 500 milioane euro, care reprezinta TVA restant catre firme, are efecte grave asupra economiei", spune expertul in fiscalitate Gabriel Biris.

Acesta sustine ca statul ar fi trebuit sa dea drumul mai serios la investitii, pentru a suplini, intr-o anumita masura, caderea cererii pe segmentul firmelor private. De asemenea, in domeniul fiscal nu s-a facut nimic, sustine Biris. "Sarcina fiscala nu s-a redus, din contra, au crescut CAS-urile. Nu s-a facut nimic nici pentru aducerea in sfera fiscalizarii a cat mai multor venituri. In continuare exista multe salarii mari nedeclarate, iar pentru impozitarea celor care castiga din speculatii imobiliare nu s-a facut nimic. Recent am aflat ca economia subterana reprezinta peste 30% din PIB. Toate acestea se vad la nivelul veniturilor bugetare", explica Biris.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.