Declinul din agricultura si industrie au produs contractia economiei la 6,2% in primul trimestru comparativ cu perioada similara a anului trecut, arata datele publicate ieri de Institutul National de Statistica (INS), institutie ce a revizuit datele initiale, ce indicau o scadere de 6,4%.
Contractie in aproape toate sectoarele economiei

Astfel, INS estimeaza ca Produsul Intern Brut a fost de 96,521 miliarde lei (22,6 miliarde euro) in primul trimestru, in serie bruta (date neajustate sezonier). In date ajustate sezonier, PIB-ul Romaniei a fost de 128,73 miliarde lei in primul trimestru, in scadere in termeni reali cu 4,6% fata de ultimul trimestru din 2008.

In raportarea "semnal", din 15 mai, INS estima la doar 2,6% contractia PIB fata de ultimul trimestru din 2008, in date ajustate sezonier.

Mai multe detalii despre contractiile din economia Romaniei, gasiti aici.


Blocaj financiar


De asemenea, volumul impozitelor pe produs colectate la bugetul de stat s-a redus cu 9,4%.

Vicepremierul Dan Nica a anuntat ca i s-a solicitat ministrului Finantelor ca, in urmatoarea sedinta de Guvern, sa vina cu o propunere privind decontarea de la bugetul de stat direct catre subcontractori a lucrarilor, aratand ca a aparut un blocaj financiar din cauza intarzierii decontarilor.

"A aparut un fenomen de blocaj financiar. (...) I-am cerut ministrului Finantelor sa vina maine (n.r. miercuri) in Guvern cu o propunere, pentru a putea face platile direct la subcontractori. Este o mare problema pe care o avem, pentru ca am constatat ca multi antreprenori generali, desi primesc integral decontarile pentru lucrari, de la bugetul de stat sau din fonduri europene, nu fac mai departe aceste plati catre subcontractori, ceea ce duce la o amplificare a unui blocaj financiar de o maniera gratuita atata timp cat toata lumea isi face datoria" a explicat Nica.

Mai multe informatii despre blocajul financiar din economie, gasiti aici.


Volumul lucrarilor din constructie a scazut cu 2,6%

Volumul lucrarilor din constructie a scazut cu 2,6% in primele patru luni ale acestui an, ca serie bruta, iar ca seria ajustata in functie de sezonalitate, numarul acestora a crescut cu 0,2%, potrivit datelor comunicate de Institutul National de Statistica.

Astfel, pe elemente de structura s-au inregistrat scaderi la lucrarile de intretinere si reparatii curente de 15,8% si de 12,7% la lucrarile de reparatii capitale, iar la lucrarile de constructii noi s-a inregistrat o crestere de 3,3%.

Mai multe detalii despre evolutia sectorului de constructii, gasiti aici.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.