Companiile care esueaza nu o fac din cauza dobanilor mai mari pe care le cer bancile, ci din cauza ca fundamentele lor sunt slabe, a apreciat vineri presedintele executiv al BCR, Dominic Bruynseels.
"BCR nu a marit dobanzile cu mai mult de 3 puncte procentuale", a spus Bruynseels, referindu-se la perioada de dupa agravare crizei financiare, cand multe banci de pe piata romaneasca au marit dobanzile solicitate la credite. Actuala criza va arata care sunt companiile viabile, IMM-urile fiind, din acest pucnt de vedere, mai vulnerabile decat firmele mari, care dispun de mai mult capital, a aratat seful BCR, potrivit NewsIn.

"Firmele romanesti trebuie sa produca mai mai eficient, de calitate si ieftin ca sa reziste. Noi vom sprijini acele companii care arata ca sunt viabile pe termen lung", a spus Bruynseels. Pe partea de retail, BCR este dispusa sa ajute clientii care si-au pierdut slujbele, de exemplu, sa-si restructureze imprumuturile, "insa nu pe toti. Vrem sa vedem un efort al clientilor, ca vor sa-si plateasca datoria", a explicat seful BCR.

La sfarsitul anului trecut, rata creditelor neperformante din portofoliul BCR a ajuns la 3,2% si ar mai putea creste, a mentionat Bruynseels, care nu se asteapta insa la un nivel alarmant, in conditiile in care doar un sfert din creditele considerate neperformante ar putea reprezenta pierderi efective.


Seful BCR: Nu vrem sa preluam RBS Romania

Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.