Doi dintre cei mai iuti oameni de afaceri din SUA, George Soros si John Paulson, au interese majore in dezvoltarea proiectului minei de aur de la Rosia Montana. Noile autoritati de la Bucuresti le dau motive de optimism.

John Paulson a castigat, in 2007, trei miliarde de dolari pentru ca a fost printre putinii care au prevazut prabusirea pietei imobiliare din SUA si au pariat pe asta. Intr-o zi din ianuarie 2008, potrivit ,,Wall Street Journal’’, a luat masa cu un alt mare „rechin financiar” al lumii, George Soros, pentru a discuta despre sofisticatele instrumente financiare folosite de Paulson in obtinerea titlului de cel mai bine platit broker din lume. Pe cei doi ii mai lega insa ceva: detineau actiuni la compania canadiana Gabriel Resources, principalul investitor in proiectul Rosia Montana Gold Corporation din Romania. Paulson detinea direct, prin fondul sau de investitii „Paulson&Co”, iar Soros prin firma Newmont Mining, la care este actionar.

Proiectul Rosia Montana trecea atunci prin momente dificile.

In septembrie 2007, ministrul Mediului, Attila Korodi, suspendase pe termen nelimitat procedurile de avizare din punctul de vedere al impactului de mediu. Pe bursa din Toronto, actiunile Gabriel Resources se prabusisera in cateva zile de la 3,5 la 2,5 dolari canadieni si ajunsesera in ianuarie 2008 la 1,6 dolari. In lunile ce au urmat, Paulson&Co. si Newmont Mining au cumparat masiv actiuni ieftine Gabriel Resources, ajungand sa detina, fiecare din ele, aproape 20 la suta din capitalul social.

La inceputul lunii decembrie 2008, proiectul Rosia Montana a primit o noua lovitura: Curtea Suprema din Romania a anulat, definitiv si irevocabil, descarcarile arheologice aprobate de Ministerul Culturii, absolut necesare pentru inceperea exploatarilor miniere. Pretul actiunilor a ajuns la un dolar, moment in care s-a inregistrat o alta masiva cumparare de actiuni: 5 milioane de bucati, reprezentand in jur de 2 la suta din firma. Cei avizati comentau pe forumul bursei, stockhouse.com: „Cel mai probabil, cumparatorul este Electrum Holding, care incearca sa se apropie de pragul de 20%”, scrie cineva care semneaza „Longlorus - un actionar”. El se refera la firma care, dupa Paulson&Co. si Newmont Mining, detine locul trei ca importanta in Gabriel Resources, cu 14 la suta: Electrum Strategic Holding, fondata de Thomas Kaplan, un fost partener de afaceri al familiei Soros. Kaplan si Soros colaborasera in firma de minerit Apex Silver, detinatoarea unor exploatari importante de argint in Bolivia. Fratii George si Paul Soros aveau la un moment dat 30% din actiuni, dar, dupa ce acestia si-au redus semnificativ aportul, au ramas in relatii cordiale cu Kaplan: Paul Soros a fost membru in Consiliul de Administratie de la Apex pana in ianuarie 2008.

Pe 22 decembrie 2008, actiunile Gabriel Resources isi revin miraculos. In acea zi sunt cotate la 1,13 dolari si de atunci tot cresc, ajungand in momentul de fata la 2,8 dolari. 22 decembrie 2008 a fost ziua in care a depus juramantul noul guvern al Romaniei. Avizatii comenteaza din nou: „Noul guvern din Romania este o coalitie dintre democrat-liberali si social democrati, iar Gabriel se asteapta sa beneficieze de o revizuire transparenta si corecta a procedurilor de deschidere a minei”, spune pe forumul bursei acelasi „Longlorus - un actionar”.

In Romania, noul guvern pare sa confirme asteptarile actionarilor. Un scenariu de relansare a controversatului proiect Rosia Montana, devoalat recent de o sursa anonima, a inceput sa fie pus in practica prin numirea ca secretar de stat la Ministerul Culturii a unui anume Vasile Timis.

Cu doua saptamani in urma, Cotidianul a intrat in posesia unei sesizari anonime, formulata de un salariat al Muzeului National de Istorie a Romaniei, ce descria un posibil scenariu prin care proiectul Rosia Montana ar putea obtine avizele si descarcarile arheologice necesare inceperii lucrarilor de exploatare a aurului in Apuseni.

Primul pas din acest scenariu era numirea unui anume Vasile Timis, originar din Borsa - Maramures, ca secretar de stat pentru patrimoniu la Ministerul Culturii. Pe 3 februarie, pe postul de secretar de stat responsabil cu patrimoniul, la Ministerul Culturii a fost numit pedelistul Vasile Timis, un preot din Borsa-Maramures, care a candidat pentru PDL la ultimele alegeri, s-a clasat pe primul loc in colegiu, dar in Parlament a ajuns cel plasat pe locul al treilea. A doua zi, pe 4 februarie, actiunile Gabriel Resources s-au tranzactionat pentru 3 dolari, ele revenind in jurul valorii de 2,8 in zilele urmatoare.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.