Fondul Monetar International (FMI) considera proiectul de buget al Cabinetului Boc unul optimist, insa estimeaza ca economia romaneasca ar putea inregistra o recesiune in 2009.

Bat clopotele recesiunii in Romania - FMI

Dupa ce analistii au dat ca sigura cresterea economica a Romaniei in 2009, cotidianul Ziua anunta ca, expertii FMI ne avertizeaza ca vom intra in recesiune. In conditiile in care Comisia de Prognoza vede o crestere a PIB-ului de 2,5%, scaderea cu un procent anuntata de FMI inseamna mai putini bani la buget, drept pentru care ne recomanda o inasprire a politicii fiscale.

Fondul Monetar International (FMI) anticipeaza ca economia Romaniei va scadea in acest an cu pana la 1%, dupa ce si-a revizuit in jos ultima estimare de PIB, care indica o crestere de peste 1% in 2009, au declarat pentru Mediafax surse guvernamentale.

"Fondul Monetar International avea, la inceputul vizitei, o estimare pentru cresterea economica din 2009 putin peste 1%. Dupa discutiile purtate cu marile companii, cu bancile a ajuns la concluzia ca, pentru Romania, 2009 va fi cu minus. Prognoza actuala, pe care o vor trece probabil in raport, arata o scadere a PIB-ului de pana la 1%", au afirmat sursele citate.

ING: Romania are putine sanse sa evite recesiunea

Si ING spunea recent, ca Romania are putine sanse sa evite recesiunea in 2009, ca urmare a inrautatirii situatiei din comert, a productiei industriale si a constructiilor. Acest fapt ce poate duce la contractarea cu 3,5% a produsului intern brut (PIB) in acest an, iar tinta pentru deficitul bugetar pare nerealista, scrie Wall-Street.

"Economia Romaniei va scadea cu 3,5% in 2009, fiind cea mai pronuntata scadere din zona EEMEA (Europa de Est, Orientul Mijlociu si Africa - n.r.) dupa Ucraina, ceea ce ne face sa estimam ca sunt putine sanse ca Romania sa evite recesiunea in 2009", sustin economistii ING Bank Romania intr-un raport publicat recent.

Definitia tehnica a unei recesiuni, utilizata de majoritatea economistilor, este o situatie de doua trimestre consecutive de crestere economica negativa a PIB.

Conform Cotidianul, expertii Fondului spun ca desi prognoza are un grad mare de incertitudine este posibil ca PIB-ul sa aiba o crestere economica negativa in 2009, cu o revenire moderata spre sfarsitul anului 2010. Fondul arata ca intre 2005 si 2008 a avut loc o dublare a cheltuielilor guvernamentale si aproape o triplare a salariilor in sectorul bugetar, evolutii insotite de slabe reforme structurale, fapt ce a crescut vulnerabilitatea tarii la socurile externe.

"Desi este adevarat ca incertitudinile legate de prognoza sunt ridicate, credem ca balanta riscurilor inclina spre o deteriorare", declara expertii FMI.

Recomandarile FMI

La finalul misiunii la Bucuresti, FMI are trei recomandari, potrivit Wall-Street.

Prima este legata de politica fiscala
. FMI sustine puternic decizia guvernului de a reduce deficitul bugetar la 2% din PIB in acest an, insa avertizeaza ca bugetul pe 2009 este bazat pe "estimari optimiste privind cresterea economica si incasarile la buget, ceea ce sugereaza ca vor fi necesare eforturi suplimentare pentru a atinge obiectivul (de deficit bugetar)".

Pentru 2009, guvernul Romaniei ia in calcul cheltuieli totale de 35,5% din PIB, un deficit bugetar de 2% si o crestere economica de 2,5%.

A doua recomandare este legata de tinta de inflatie a Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
Fondul sustine intentia BNR de a se concentra pe atingerea tintei sale de inflatie, insa reaminteste ca in 2008, Banca Nationala si-a ratat tinta de inflatie, "partial ca urmare a unei politici fiscale neasteptat de expansioniste si a preturilor ridicate la materii prime si energie in prima parte a anului".

FMI spune ca BNR are o marja de manevra redusa pentru a relaxa politica monetara pana la aparitia unui pachet credibil de politici macroeconomice care sa stabilizeze economia si sa reduca deficitul bugetar.

Iar ultima recomandare a Fondului este legata de "tempererea dezechilibrelor din sistemul bancar". BNR ar trebui sa continue monitorizarea atenta a managementul de risc al bancilor, a capacitatii sistemului bancar de a absorbi socurile adverse pentru pastrarea stabilitatii financiare. Totodata, Banca Nationala ar trebuie sa mentina capitalul din sistem la un nivel de lichiditate adecvat.

Romania Libera, citeaza expertii FMI care afirma, "acum, tara intra intr-o perioada de inversare a tendintei de crestere economica si, din nefericire, nu poate utiliza o relaxare a politicii fiscale pentru a atenua efectele caderii".

In plus, cheltuielile publice sunt deja prea mari, iar capacitatea Guvernului de a finanta un deficit mare a secat, mai arata FMI. Fondul isi incheie comunicatul cu promisiunea ca se asteapta sa continue cooperarea cu autoritatile de la Bucuresti.

Presedintele Traian Basescu a declarat ieri ca evaluarile FMI sunt corecte, la o intalnire de final de misiune cu expertii Fondului.

O misiune a FMI s-a aflat in perioada 27 ianuarie - 4 februarie in Romania pentru o vizita regulata, programata in mod curent intre consultarile anuale, pentru a evalua situatia economica si a discuta politicile cu noul Guvern.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.