Reprezentantii Consortiului Nabucco au declarat agentiei NewsIn ca Nabucco va fi pus in functiune in 2013, contrazicand astfel afirmatiile vicepremierului ceh pe probleme europene, Alexandr Vondra, care a declarat luni ca oleoductul va fi pus in functiune in 2015.

"Dat fiind contextul actual al dezvoltarii, diversificarea rutelor de transport de gaze naturale si a surselor este foarte importanta. Ca urmare, proiectul conductei Nabucco este mai important decat oricand.

Nabucco este considerat prioritar de catre Uniunea Europeana. Constructia conductei Nabucco este programata sa inceapa in 2010, urmand ca primele transporturi sa aiba loc in 2013", potrivit informatiilor reprezentantilor Consortiului Nabucco transmise agentiei de stiri NewsIn.

Vicepremierul ceh pe probleme europene, Alexandr Vondra, a declarat marti la postul national de radio ca Nabucco va intra in functiune in 2015. Totodata, potrivit oficialului ceh, in timpul presedintiei cehe a UE, pregatirile pentru lansarea acestui proiect se vor accelera.

De asemenea, reprezentantii Nabucco mai spun ca proiectul Nabucco progreseaza si merge mai departe si ca finantarea acestuia continua, in ciuda crizei financiare.

"Partenerii Nabucco lucreaza acum la cadrul legal: finalizarea cu Uniunea Europeana a scutirilor de care beneficiaza proiectul si semnarea Acordului Interguvernamental dintre Turcia si celelalte tari prin care va trece conducta Nabucco. Partenerii Nabucco asteapta semnarea Acordului Interguvernamental si deciziile de scutiri ale Uniunii Europene in primul trimestru din 2009", au afirmat acestia.

Procedura de rezervare de capacitati (open season), planurile detaliate si negocierile cu institutiile financiare vor incepe in 2009, conform datelor oficiale, oferite agentiei NewsIn de reprezentantii consortiului.

Urmatoarea intalnire a Consortiului Nabucco va avea loc in urmatoarele doua saptamani, cand va avea loc un summit Nabucco pe teme politice pe 26 si 27 ianuarie la Budapesta cu participarea reprezentantilor Comisiei Europene, alaturi de membri ai guvernelor tarilor implicate in acest proiect si ai statelor din regiunile ce vor furniza gazele naturale precum si institutii financiare.

Subiectele ce vor fi dezbatute in cadrul summit-ul politic Nabucco se refera la dezvoltarea proiectului in continuare, la sprijinul politic si furnizarea gazelor pentru Nabucco.

Sustinut de Comisia Europeana, destinat sa transporte pe o distanta de 3.300 de kilometri gaz de la marea Caspica ocolind Rusia, Nabucco ar putea cunoaste un nou elan in urma crizei gazului rusesc, care afecteaza serios Europa centrala.

Consortiul nu reuseste, pe de alta parte, sa obtina finantarile de care are nevoie proiectul, in timp ce recent costul sau a fost reevaluat la opt miliarde de euro (fata de 4,4 miliarde euro cat fusese prevazut initial).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.