Taxa pe punga de plastic are toate sansele sa devina operabila de la 1 ianuarie 2009, data de la care consumatorii vor trebui sa plateasca 0,2 lei pentru fiecare sacosa de plastic. Ecotaxa se achita oricum de catre cumparator, chiar daca pungile de plastic sunt gratuite la magazin. Taxa pusa pe pungile de plastic vrea sa impuna utilizarea responsabila a acestora. Romania fiind plina de pungi de plastic lasate la voia intamplarii. Partea nescrisa a actului normativ este extrem de benefica pentru stat - veniturile preconizate a fi incasate din aceasta ecotaxa sunt de aproape 280 milioane de euro, daca se mentine piata de anul trecut.
Ecotaxa a fost promovata inca din august (n.r. - OG 25/2008 privind Fondul pentru mediu), normele de aplicare fiind acum in dezbatere publica. Cum valoarea ecotaxei era batuta in cuie, marea problema ramasa de rezolvat era agentul economic care trebuie sa colecteze taxa - magazinele care le comercializeaza sau producatorii de pungi.
Potrivit proiectului de norme de aplicare, "obligatia de a calcula si plati ecotaxa de 0,2 lei/bucata revine operatorilor economici persoane juridice romane care introduc pentru prima data pe piata nationala pungi", adica producatorii, importatorii sau distribuitorii. Nu se taxeaza pungile confectionate din hartie si materiale textile sau care fac dovada ca sunt biodegradabile, respectand normele nationale si comunitare in domeniu. Oricum, cumparatorii si consumatorii finali trebuie sa fie informati asupra caracterului biodegradabil al pungii.
Creditarea statului
Potrivit autoritatilor, noua taxa a fost introdusa pentru a reduce poluarea cu pungi de plastic, foarte greu degradabile in mediu, sumele colectate devenind extrem de atractive pentru stat. Banii astfel stransi merg la Fondul pentru mediu, pentru sustinerea anumitor proiecte, precum Programul Rabla; in acest fel, bugetul de stat fiind degrevat de alocarea de fonduri pentru astfel de proiecte
Despre autor:
Sursa: Ziua
Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
-
Startup-ul românesc care a construit cea mai performantă aplicație din Europa
Sursa: start-up.ro
-
Restructurări în retail: Benetton se pregătește să închidă 500 de magazine
Sursa: retail.ro
-
Bogdan Antonescu, climatolog: „riscurile extreme din viitor pentru București”
Sursa: green.start-up.ro
-
Campanie Salt Bank: banca dublează donațiile românilor
Sursa: futurebanking.ro
-
Beneficiile consumului de broccoli și rețete delicioase
Sursa: garbo.ro
-
Georgescu, după decizia CCR: Toate sunt scoase din context. Dacă ei spun e...
Sursa: wall-street.ro
-
Călin Georgescu cere continuarea procesului de votare în ciuda deciziei CCR
Sursa: kudika.ro