Increderea romanilor in economia Romaniei a scazut, pe fondul crizei, in noiembrie cu 12.3% fata de luna trecuta. O tendinta similara s-a manifestat la nivelul intregii Uniuni Europene (UE), dar scaderea increderii in economie a fost mai redusa, informeaza NewsIn.

UE masoara increderea populatiei in economie cu ajutorul indicelui ESI (Economic Sentiment Indicator). Acest indice a scazut, la nivelul intregii Uniuni, in noiembrie cu 6,7%, conform unui raport prezentat ieri la Bruxelles.

In a unsprezecea luna din acest an, indicele a scazut in Romania pana la 91,4 puncte, nivel care mentine tara pe locul trei in UE, dupa Bulgaria (102,2 puncte) si Polonia (98,3 puncte).

In intreaga Uniune, increderea in economie s-a diminuat pana la 70,5 puncte - cel mai scazut nivel din ianuarie 1985 -, ca urmare a scaderii inregistrate in toate cele cinci sectoare luate in considerare (industrie, servicii, consum, retail si constructii).

Cele mai mari scaderi au fost inregistrate in noiembrie in state din estul UE, in frunte cu Slovenia (-29,8 puncte, la 55,4 puncte) si Ungaria (-21,7 puncte, la 44,7 puncte).

In Romania, a crescut doar indicele increderii pe segmentul de servicii (cu 13 puncte), iar cel pentru retail a stagnat. In schimb, indicele increderii in consum a coborat cel mai mult, cu 24 de puncte, pe partea de constructii, indicele a pierdut 8 puncte, iar indicele pentru increderea in industrie a scazut cu 6 puncte.

Toate statele din UE au raportat o diminuare a indicatorului de incredere in economie. In privinta economiilor mari din UE, cele mai mari scaderi ale acestui indice au fost inregistrate in Marea Britanie (cu 8,8 puncte), Polonia (7 puncte), Germania (6,3 puncte) si Olanda (5,4 puncte).

Raportul de conjunctura prezentat de Directoratul general pentru afaceri economice si financiare din cadrul Comisiei Europene (CE) a mai evidentiat ca increderea in economie a scazut in noiembrie si in zona euro, cu 5,1 puncte fata de luna precedenta, pana la 74,9 puncte, pana la un nivel nemaiatins din august 1993.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.