In cadrul reuniunii cu reprezentantii BNR si ai instituriilor de credit, presedintele Romaniei a prezentat concluziile Consiliului European de la Bruxelles si le-a discutat cu acestia.

"Presedintele a reiterat ca recesiunea care se profileaza in economia mondiala si in special eventualele fenomene de criza economica din tarile membre ale Uniunii Europene, ne pot afecta in mod direct daca politicile economice din Romania nu vor fi prudente", conform unui comunicat BNR.

Traian Basescu le-a comunicat reprezentantilor BNR si sefilor institutiilor de credit ca eventualele decizii la nivel european privind criza financiara nu sunt doar recomandari pentru Romania. Ba mai mult, avand in vedere ca statul roman ar putea sa aiba bani in institutii nelichide, aceste recomandari ar putea fi obligatorii, au declarat surse din piata bancara citate de NewsIn.

"Criza economica nu ne iarta daca nu suntem prudenti. Exista un risc de gripaj in economie, pentru ca bancile nu mai vor sa se imprumute reciproc", declara joi la Bruxelles, Basescu. Iar la finalul reuniunii, presedintele avertiza ca o eventuala criza economica "nu va tine nici de guvernare, nici de sistemul financiar, ci de realitatea mediului in care ne aflam".

Basescu a aratat, la intalnirea cu bancherii, ca autoritatile de supraveghere a pietelor financiare din UE vor trebui sa colaboreze mai strans si in mod constant, pentru a preveni agravarea problemelor financiare sau raspandirea acestora.

"Presedintele ne-a prezentat principalele puncte de discutie de la Bruxelles si ne-a propus un plan comun, in parteneriat cu autoritatile statului, cu Guvernul, pentru a trata efectele crizei financiare asupra economiei romanesti", a declarat un reprezentant al sistemului bancar prezent la discutii, citat de NewsIn.

Discutia a vizat si evolutia sistemului bancar din ultima perioada, in contextul crizei financiare mondiale, insa presedintele a subliniat ca sistemul bancar este in continuare solid. Cu toate acestea "efecte indirecte ale crizei financiare internationale incep sa se manifeste asupra economiei reale", se mai arata in comunicatul BNR.

Probleme tehnice, de genul aplicarea unor masuri concrete de catre banci nu au fost luate in discutie, iar dialogul a avut loc la un nivel general. Totusi, a fost pusa problema inaspririi cerintelor de prudentialitate pentru bancile din Romania, in caz de nevoie, iar guvernatorul Isarescu a indemnat inca o data institutiile de credit din Romania la prudenta.

Pozitia bancilor a fost exprimata la intalnire de presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Gratian Ghetea.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.