Potrivit MEDIAFAX, in 2010, Renault cedase o participatie de 14,5% la Volvo.
"Ceea ce vrea sa stie acum piata este daca Renault va cheltui bani pe pierderi. Modul pozitiv de a interpreta aceasta tranzactie este sa spunem ca vor folosi fondurile pentru reducerea indatorarii, iar cel negativ ar fi utilizarea banilor pentru a sustine operatiuni nerentabile", a declarat Philippe Houchois, analist la UBS Londra, citat de Bloomberg.
Producatorul francez este ultimul constructor auto care ia masuri pentru a-si consolida situatia financiara, ca urmare a asteptarilor ca piata europeana sa se indrepte catre cea mai mare scadere din ultimii 19 ani.
PSA Peugeot Citroen cere garantii pentru imprumuturi de 7 miliarde de euro de la guvernul francez, Ford inchide trei fabrici, General Motors renunta la o unitate de productie, iar Fiat desfiinteaza 1.500 de locuri de munca.
Renault si partenerul de alianta Nissan Motor au semnat, miercuri, acordul final pentru preluarea controlului producatorului auto rus AvtoVAZ. Renault si Nissan urmeaza sa investeasca 23 miliarde de ruble (742 milioane de dolari) in companie.
Despre autor:
Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
-
Ziua Pădurilor: cum poți produce sustenabil hârtie, fără să distrugi pădurile
Sursa: green.start-up.ro
-
Cât costă carnea de miel în 2023? Prețurile din magazine și de la fermieri
Sursa: retail.ro
-
#NOHACK Expert Talks - datele noastre ajung online și antrenează AI-ul
Sursa: start-up.ro
-
Fiica lui Nosfe a simțit că tatăl ei a murit. Mădălina Crețan, mărturisiri...
Sursa: kudika.ro
-
Uitați-vă bine la el! El este venerabilul Jindai Sakura, cel mai bătrân copac...
Sursa: garbo.ro
-
Studiu: Drogurile și alcoolul nu încurajează creativitatea consumatorilor
Sursa: wall-street.ro
-
Crypto: Unde am fost, unde am ajuns și mai merită investiția?
Sursa: futurebanking.ro