Ministerul Transporturilor si Infrastructurii (MTI) a anuntat ca incepand cu 1 august 2010 nu vor mai fi eliberate roviniete autocolante, tariful de utilizare a drumurilor urmand sa fie achitat numai prin intermediul unui sistem informatic.

Rovinieta este definita intr-un proiect al MTI drept "dovada scrisa sau in format electronic care atesta achitarea tarifului de utilizare a retelei de drumuri nationale din Romania". Emiterea, monitorizarea si controlul rovinietei se vor realiza printr-un sistem ce permite achitarea tarifului de utilizare prin mijloace informatice, gestiunea datelor privind vehiculele cu drept de utilizare, monitorizarea si controlul achitariii tarifului de utilizare.

Tariful de utilizare a retelei de drumuri nationale din Romania se aplica din 1 iulie 2002. In prezent, la achitarea tarifului de utilizare a retelei de drumuri nationale din Romania li se elibereaza utilizatorilor un autocolant, rovinieta matca-cupon, pe care acestia au obligatia de a-l aplica pe parbrizul vehiculului, informeaza NewsIn.

Introducerea acestui sistem si a conceptului de rovinieta electronica va permite, potrivit MTI, eliminarea, in final, a autocolantului matca - cupon. Utilizatorul va primi numai documentul de plata din partea distribuitorilor, in cazul in care doreste achitarea tarifului la acestia, sau o confirmare care atesta tranzactia, in cazul in care plata se efectueaza prin internet achitarea prin mijloace electronice a tarifului de utilizare, crearea bazei de date cu vehiculele pentru care a fost achitat si este valabil tariful de utilizare, simplificarea procedurii de control prin utilizarea de sisteme de monitorizare a retelei de drumuri nationale din Romania, in regim permanent.

Acest sistem va face posibila controlarea in mod automat a tuturor vehiculelor, prin identificarea automata vizuala a numerelor de inmatriculare (numai imaginea din zona numerelor de inmatriculare), inregistrata la momentul tranzitarii, pozitia geografica de unde s-a facut inregistrarea, precum si controlarea in teren.

Proiectul prevede injumatatirea cuantumului amenzilor contraventionale, eliminand posibilitatea de retinere a 25% din cuantumul acestora de catre institutia din care face parte agentul constatator.

De asemenea, a fost stabilita pentru contravenient obligatia de a achita, in contul CNADNR, cu titlu de despagubire, o suma egala cu tariful pe 12 luni, in functie de tipul vehiculului folosit fara a detine rovinieta valabila, aceste sume revenind, ca venit extrabugetar CNADNR -SA.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.