Business 3 Iulie 2008 15:21
Raportul pe justitie al CE pentru Romania va fi dur, dar nu va recomanda activarea clauzei de salvgardare, ci va avertiza Romania ca ar putea fi urmatoarea tara dupa Bulgaria careia sa i se blocheze fondurile UE, a declarat pentru Deutsche Welle europarlamentarul Markus Ferber, citat de NewsIn.
"Comisia nu va cere Consiliului activarea clauzei de salvgardare dar va trimite un mesaj clar Romaniei. Sper ca Guvernul roman sa inteleaga, in special daca va analiza situatia din Bulgaria unde Comisia a suspendat o parte din fondurile europene. Altfel, Romania va fi viitoarea tara vizata de CE. Banul este idiomul cel mai bine inteles in Uniunea Europeana. Daca banii destinati Romaniei sunt blocati pentru administrare defectuoasa atunci va fi un semnal clar si sper sa fie urmatorul pas, in cazul in care lucrurile nu se vor schimba", a declarat europarlamentarul PPE-DE (grupul popularilor europeni) Markus Ferber, intr-un interviu acordat miercuri pentru Deutsche Welle (DW).

Ferber subliniaza ca ceea ce ar putea determina inghetarea fondurilor UE este blocarea dosarelor de mare coruptie, intrucat ceea ce "lipseste cu adevarat" in Romania este lupta anticoruptie.

"Trebuie sa recunoastem ca multe promisiuni facute inainte de aderarea la UE nu au fost respectate si asta nu s-a schimbat nici pana acum. Mai intai exista neajunsuri in privinta absorbtiei fondurilor in agricultura si a celor structurale. Dar ceea ce lipseste cu adevarat in Romania este lupta impotriva coruptiei. Curtea Constitutionala a decis ca Parlamentul trebuie sa aprobe inceperea urmaririi penale in cazul politicienilor de rang inalt. Cred ca este un mod gresit de abordare a imunitatii parlamentare care nu trebuie sa se aplice in cazurile de coruptie. De fapt, este un avantaj pentru acuzati sa-si dovedeasca nevinovatia in caz ca nu sunt culpabili. De aceea sunt dezamagit de ce se intampla in acest moment in Romania….", a declarat europarlamentarul pentru DW, criticand astfel modul in care se desfasoara anchete precum cele din cazurile Adrian Nastase, Miron Mitrea sau Paul Pacuraru.

Markus Ferber califica aderarea Romaniei drept "un esec" si spera ca UE sa fi invatat din greselile din trecut. "Romania nu a facut nici un progres intr-un an si jumatate si acest fapt trebuie sa fie luat in considerare. La viitoarele aderari speram sa nu se mai intample un asemenea esec", a conchis europarlamentarul.

Comisia Europeana va publica raportul pe justitie referitor la Romania si Bulgaria la 23 iulie, iar Germania s-a aratat intotdeauna deosebit de interesata de evaluarea stadiului reformei justitiei din cele doua tari. In acest sens, a fost organizata luna trecuta la Berlin, in Parlamentul Germaniei, conferinta "Evolutiile economice si juridice din Romania dupa aderarea la UE", sub inaltul patronaj al ministrului justitiei Brigitte Zypries, la care a fost invitat ministrul justitiei Catalin Predoiu.

Ca si Markus Ferber, Gunther Krichbaum, presedintele Comisiei pentru afaceri europene din Bundestag, a avertizat in legatura cu rezolvarea controversatului caz Nastase. "Noi privim cazul Nastase ca pe un test de turnesol pentru combaterea credibila a coruptiei la nivel inalt. Nu cred ca este vreun reprezentant mai cunoscut al acestui domeniu trist, de aceea ne-am dori o urmarire penala independenta, fara ingerinte politice, in care sa se decida pe criterii strict juridice si conforme statului de drept vinovatia sau nevinovatia lui", a spus Gunther Krichbaum.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.