Masteratul va deveni obligatoriu pentru studentii care aspira la mai mult decat o functie de executant, iar absolventii promotiilor anterioare, care nu au urmat cursuri postuniversitare, vor fi dezavantajati, considera rectorul Academiei de Stiinte Economice Bucuresti (ASE), prof. Ion Rosca.

"Piata fortei de munca din Romania nu va accepta sa angajeze absolventii de facultati in regim Bologna, care prevede, printre altele, cursuri de trei ani pentru facultati, asta si din cauza ca ar putea confunda aceste facultatii cu colegiile de trei ani care au functionat pana acum. Masteratul va deneni obligatoriu pentru studentii care aspira la mai mult decat o functie de executie. In doi-trei ani, cei care si-au finalizat studiile universitare inainte de adoptarea prevederilor de la Bologna si nu au mai urmat cursuri de masterat vor fi categoric dezavantajati, desi acum 7-8 ani putini se gandeau la studii postunversitare", a comentat, citat de NewsIn, rectorul ASE, prof. Ion Rosca.

Rectorul ASE mai spune ca pretentiilor angajatorilor se indreapta spre spre educatia continua a angajatilor lor. "Sunt companii in Romania si in lume, in special in domeniul bancar, care cer deja studii de doctorat”.

Tendinta ocuparii posturilor de conducere in baza studiilor postuniversitare nu are o vechime mai mare de cativa ani. Conform unor date ale Institutului National de Statistica, mai mult de jumatate dintre managerii romani nu au diplome de masterat. Ponderea acestora are insa toate sansele sa creasca in conditiile in care, conform unor studii ale Fundatiei Soros, peste 90 la suta dintre studentii facultatilor de stat intentioneaza sa urmeze cursuri post-universitare.

Daca, pana acum cativa ani, numai studentii de top urmau cursuri postuniversitare, odata cu adoptarea Conventiei de la Bologna, programele de masterat au devenit mult mai comune. Unul dintre motive este acela ca, prin aderarea universitatilor romanesti la Conventia de la Bologna, diplomele de masterat sunt recunoscute international, ceea ce nu se intampla inainte.

De asemenea, dezvoltarea sectorului economic a dus la cresterea numarului de candidati pentru studii de master in domeniul business si pentru programele MBA, care, la ora actuala, sunt unele dintre cele mai cautate programe de studii postuniversitare.

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-StreetTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.