Statisticile centralizate la Bruxelles confirma: avem cele mai mari cresteri de preturi din UE la produsele agricole

In Polonia, legumele s-au ieftinit anul trecut cu 10%. In Italia, cu 6%. Explicabil: sunt tari cu pamant mult, practica agricultura pe scara larga… In Suedia, tara nordica, s-au ieftinit cu numai 1,5%. In Romania, s-au scumpit cu… 50%. Fara comentarii.

Biroul de statistica al Comisiei Europene (Eurostat) a dat publicitatii saptamana aceasta un raport privind evolutia preturilor in domeniul agricol, in 2007 comparativ cu 2006. Evolutia este, desigur, in sus, dupa cum constata toti europenii pe propriul buzunar.

La nivelul EU-27, cresterea reala (peste inflatie) este de 6,5%. Cresterea vine in principal din Europa veche (care are si cea mai mare pondere in consum) - 5,7%. Daca se adauga si cele 10 state care au aderat in 2004, cresterea este de jumatate de punct procentual. In schimb, daca adaugam si Romania, si Bulgaria, preturile mai sar cu inca 0,3 puncte. Cei mai noi membri ai UE au reusit sa zgaltaie statistica europeana, din cauza cresterilor explozive ale preturilor.

Astfel, Romania a inregistrat o crestere reala a preturilor produselor finale agricole de 13,8%, cea mai mare din UE. Bulgaria a avut o crestere de "numai" 12%. De altfel, cresteri de peste 10% s-au inregistrat practic doar in cazul noilor membri ai UE (Ungaria, Cehia, Lituania - 13%, Polonia - 11,7%).

Aceste "performante" se explica prin nivelul redus de eficienta a agriculturii, mai ales ca nu e vorba de tari cu "miza" in acest domeniu). Dar, evident, principala explicatie sta in faptul ca 2007 a fost, in mai toata Europa, un an foarte slab din punct de vedere agricol si nici tari dezvoltate precum Franta sau Spania n-au putut evita scumpirile masive (aproape 7%).

La cresterea preturilor produselor alimentare contribuie si concurenta pentru utilizarea terenurilor agricole, suprafata destinata culturilor pentru biocarburanti crescand in 2007 cu 13,6% fata de anul 2006.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.