Romania este printre cele mai vulnerabile tari din lume la criza creditelor din SUA, alaturi de Liban si Turcia, dupa Islanda care prezinta cel mai mare risc, iar Chile este statul cel mai putin vulnerabil datorita bilantului extern si guvernamental solid, sustin analistii S&P.

Economiile emergente din Europa de Est au cel mai ridicat nivel de vulnerabilitate in fata crizei globale a creditelor in timp ce tarile din America Latina si din Asia sunt mai bine protejate de declinul ipotecar din Statele Unite, se arata in raportul prezentat de analistii agentiei de evaluare financiara Standard&Poors, potrivit NewsIn.

China se gaseste pe pozitia a doua dupa Chile, urmata de exportatorii de petrol Venezuela, Trinidad Tobago si Nigeria.

"Vulnerabilitatea fiecarui stat se leaga in mod direct de gradul de dependenta al acestuia fata de fluxurile de capital strain destinate finantarii dezechilibrelor externe si evitarii crizei bilantului de plati", se arata in raportul al S&P, care a clasificat economiile in cinci categorii, in functie de vulnerabilitatea la criza globala a creditelor.

S&P a remarcat ca nici una dintre economiile caracterizate ca fiind "vulnerabile" sau "intr-o oarecare masura vulnerabile" nu se regasesc in Asia sau in America Latina, insa, cele doua categorii cuprind state europene cu exceptia Libanului, Africii de Sud si Tunisiei.

"Optimismul cu privire la perspectivele Uniunii Europene si a convergentei economice din ultimii cinci ani a rezultat in dezechilibre economice neobisnuit de ample", sustin analistii S&P, adaugand ca un numar de state care se imprumuta in Europa de Est se confrunta cu simptome de supraincalzire economica din cauza imprumuturilor fara discriminare din sectoarele lor private.

Agentia de rating a evaluat economiile dupa criterii care includ cerintele pentru finantarile externe brute, precum si obligatiile estimate ale guvernelor in fata unei crize sistemice a bancilor ca procent din produsul intern brut.

Analistii financiar-bancari din Romania declarau saptamana trecuta ca scenariile apocaliptice ale unor analisti internationali si agentii de rating care vizeaza un deficit extern de 18%, o dobanda cheie de peste 12% si un curs de 4 lei/euro sunt nerealiste si sperie inutil investitorii.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.