Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a dispus blocarea conturilor bancare a 2.181 de societati pentru recuperarea unor datorii totale de 968 de miliarde de lei.

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a dispus, in luna aprilie, blocarea conturilor bancare apartinind unui numar de 2.181 de societati cu datorii, in incercarea de a recupera 967,6 miliarde de lei, reprezentind 46,6 milioane de dolari la cursul de schimb de la data preluarii creantelor. Ordinele de blocare a conturilor au fost transmise catre 38 de banci, iar in perioada blocarii conturilor sint admise doar platile in contul creantei detinute de AVAS si platile pentru salarii si alte privilegii legale. Astfel, in cazul celor 308 debitori, preluati de la Bancorex, Banca Agricola si Banca Comerciala Romana, sumele recuperate vor avea ca destinatie diminuarea datoriei publice. In cazul celorlalti 1.873 de debitori, cu creante individuale intre 100 si 200 de milioane de lei, sumele incasate urmeaza sa fie virate la Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate, mai arata comunicatul AVAS.

Privatizarea de la Govora a fost anulata

AVAS a hotarit sa desfiinteze, pe cale judiciara, contractul de privatizare prin care Bega Com Timisoara a preluat societatea Uzinele Sodice Govora (USG) Rimnicu-Vilcea, dupa ce reprezentantii institutiei au constatat ca nu au fost respectate o serie de obligatii asumate de cumparator. In urma unui control efectuat de AVAS, s-a constatat ca Bega Com nu a respectat protocolul incheiat intre cumparator si sindicatul "Sodistul", oprind functionarea socie-tatii din data de 16 februarie, punind astfel in pericol locurile de munca ale 1.255 de angajati. In plus, sistarea activitatii duce la nerespectarea contractelor atit cu furnizorii, cit si cu beneficiarii societatii, arata AVAS. Cumparatorul a depasit si termenul contractual prevazut pentru realizarea integrala a masurilor de mediu si nu a contribuit financiar la cele efectuate, mai arata AVAS. Dupa doi ani de exploatare a societatii, aceasta inregistreaza datorii de aproximativ 438 miliarde de lei catre furnizori, din care 365 miliarde de lei catre furnizorii de materii prime, utilitati si materiale.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.