Oficialii BNR apreciaza ca firmele pot importa mai ieftin echipamente performante pentru a se retehnologiza * Astfel, pe termen mediu, poate fi imbunatatita structura exporturilor * Scaderea riscului de tara si dobanzile mai mici vor descuraja fondurile speculative
Aprecierea leului, pe termen mediu, ar trebui sa reprezinte o oportunitate pentru retehnologizarea firmelor romanesti, care vor importa masini si echipamente la preturi mai mici, si sa duca la o imbunatatire a structurii exporturilor, a declarat ieri viceguvernatorul BNR, Cristian Popa. "Toate tarile candidate la Uniunea Europeana au avut aprecieri ale monedelor nationale si au reusit sa exporte intr-un ritm mai mare decat cresterea PIB. Sansele ca structura exporturilor sa ramana aceeasi sunt reduse", a explicat Popa, la seminarul "Scaderea dobanzilor in perspectiva liberalizarii contului de capital", organizat de Ziarul Financiar in colaborare cu ING.

Oficialul bancii centrale a aratat ca avantajul oferit exportului de forta de munca ieftina se ingusteaza pe masura ce se ating criteriile de convergenta, printre care si un nivel al veniturilor apropiat de cel din UE. "Exportatorii vor fi obligati sa-si gandeasca de doua ori structura exporturilor si sa opteze preponderent pentru produse cu valoarea adaugata ridicata", a declarat Radu Craciun, analist la ABN AMRO Bank. In ceea ce priveste importurile, ieftinirea rezultata din aprecierea leului ar putea sustine, in opinia viceguvernatorului BNR, procesul de retehnologizare deja inceput de firme. El a atras insa atentia ca o flotare mai putin controlata a cursului de schimb nu inseamna numai aprecierea leului, ci poate duce si la o depreciere. Pe de alta parte, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri, Florin Pogonaru, crede ca firmele nu sunt inca pregatite pentru o flotare libera a cursului de schimb, pentru ca firmele nu au specialisti care sa gestioneze riscul de curs. La randul sau, directorul adjunct al ING Bank, Misu Negritoiu, a punctat necesitatea dezvoltarii instrumentelor derivate, care pot ajuta firmele sa-si limiteze riscul de curs, desi recunoaste ca acestea sunt destul de scumpe.

Dobanzile urmaresc evolutia inflatiei

Viceguvernatorul BNR a reamintit ca decizia BNR de a-si limita interventiile in piata valutara a fost necesara in vederea liberalizarii contului de capital incepand din primavara anului viitor. "Romania a primit statutul de economie de piata functionala, dar trebuie sa faca fata presiunilor concurentiale", a precizat Popa. Referitor la riscul pe care il reprezinta intrarile de capital cu potential volatil, viceguvernatorul BNR a explicat ca acesta va fi redus de scaderea riscului de tara, absenta relativa a instrumentelor financiare si de reducerea dobanzilor. Oficialul BNR mizeaza pe o imbunatatire imediata a riscului de tara din partea agentiilor de rating, perceptia investitorilor straini fiind deja mult mai buna. In opinia lui Popa, investitorii plaseza deja Romania in categoria "investment grade", state cu risc investitional redus. In acelasi timp, continuarea reducerii dobanzilor trebuie facuta in raport strict cu evolutia inflatiei. Printre avantajele liberalizarii, Popa a enumerat reducerea costurilor cu datoria publica si alocarea mai eficienta a rsurselor. De asemenea, guvernatorul BNR a reamintit ca liberalizarea contului de capital incepand din aprilie anul viitor face parte din agenda de integrare a Romaniei in Uniunea Europeana.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.