Cotidianul va prezinta povestea cu happy end a trei romani care au trecut prin furcile caudine ale unei birocratii extenuante si au reusit sa-si inceapa o afacere cu bani nerambursabili din programul SAPARD.

„Am pornit de la zero si am cheltuit multi bani pentru a realiza ceva. Ne-am gindit sa investim intr-o sera de legume pentru ca noi am mai lucrat pamintul. Sintem o familie de la tara si, chiar daca nu ne pricepem foarte bine la culturile in sere, am angajat un inginer specialist in domeniu pentru a ne ajuta“, ne-a spus Carina David, care, impreuna cu sotul ei, a infiintat firma Camidan Prod SRL in satul Risca din judetul Hunedoara. Asa isi incepe povestea unul dintre cei 5.000 de beneficiari ai Programului SAPARD, adica unul dintre curajosii care au sesizat beneficiile materiale ale integrarii in UE chiar inainte de aderare.

SAPARD este programul preaderare prin care orice autoritate publica, persoana juridica sau simplu fermier a putut primi pina la patru milioane de euro daca a venit cu un proiect fezabil de afacere in agricultura sau dezvoltare rurala.
Publicitate

Chiar daca fondurile SAPARD au fost destul de greu de accesat, cei decisi sa investeasca au reusit in final sa puna pe picioare o afacere. Fondurile SAPARD, in valoare de 1,5 miliarde de euro, s-au alocat in totalitate.

Sotii David au luat de la SAPARD 786.000 de euro pentru a-si face sera de legume. Ideea le-a venit dupa ce au vizitat o investitie asemanatoare realizata la Timisoara. „Am fost si am vazut sera, ne-a placut si ne-am decis sa facem si noi o sera de tomate. Am angajat firma de consultanta care realizase si proiectul de la Timisoara si care ne-a luat 8% din valoarea proiectului si am inceput demersurile. Din pacate, birocratia este foarte mare, mai ales cu banca am avut mari probleme, fiind principala piedica in realizarea unui proiect SAPARD. Pentru a obtine bani pentru cofinantare, trebuia sa facem un credit, numai ca banca ne cerea sa dovedim ca am avut profit, iar noi abia infiintaseram firma. Am garantat cu casa pentru a obtine banii, desi am avut ajutor si de la Fondul de Garantare, care a preluat o parte din garantie. La un moment dat am vrut sa renuntam, dar investiseram deja prea mult pentru a mai da inapoi. Acum sintem pe ultima suta de metri, iar in toamna vom avea prima recolta de tomate“, povesteste Carina David. Ea spune ca va planta 6.000 de fire si spera sa obtina 6 kilograme de rosii per fir, in doua cicluri anuale. Productia va fi valorificata prin supermarketurile din zona.

„Dupa ce ne punem pe picioare vrem sa mai realizam o sera mai mare. Acum stim despre ce este vorba si speram sa ne descurcam mai bine cind va trebui sa accesam fonduri europene“, spune Carina David. Chiar daca fondurile nerambursabile de la Uniunea Europeana sint tentante, birocratia ramine o mare problema pentru toti beneficiarii Programului SAPARD, unii dintre ei fiind chiar dezamagiti de toate cerintele impuse. „Daca ar fi sa mai incep o afacere, nu as mai apela la un program european. Birocratia este ingrozitoare, se leaga si de o virgula. Noi am avut probleme foarte mari pentru ca pe o factura constructorul a trecut la suma, dupa virgula, in loc de 18 bani, 19 bani. Ne-au respins documentul si a trebuit sa refacem factura pentru un banut. E greu si pentru ca trebuie sa ai ceva bani de pornire. Nu este chiar pentru toti sarantocii“, spune Ironim Gaurean, care a infiintat o ferma de vaci in localitatea Valea Lunga, in judetul Alba. El a luat 537.000 de euro prin Programul SAPARD, iar acum are aproape finalizata constructia si urmeaza sa achizitioneze animalele.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.