Chiar daca Guvernul a hotarat majorarea accizelor de la 1 aprilie a.c., impactul asupra pietei de consum incepe sa se faca simtit abia acum. Stocurile existente in magazine au prelungit perioada in care omul de rand a putut cumpara produse accizate la vechea cota. O data cu epuizarea lor, comerciantii s-au aprovizionat cu marfuri taxate conform noului Cod Fiscal. Exceptand unele produse cu livrare rapida, cum ar fi carburantii, majoritatea articolelor accizate are o desfacere mai lenta.

Cresterea preturilor incepe abia acum sa se faca simtita cu adevarat. Fumatorii sunt primii care platesc in plus sume cuprinse intre 2.000 si 4.000 de lei, in functie de tigarile "necesare" satisfacerii unui viciu periculos si blamat. Nici consumatorii de bauturi spirtoase nu sunt ocoliti de tsunami-ul scumpirilor, mai ales ca acciza la alcoolul etilic inregistreaza cea mai spectaculoasa crestere: de la 280,00 la 465,35 euro pe hectolitru. Impactul aplicarii noilor accize va fi simtit "dureros" la nivelul puterii de cumparare si al cosului zilnic abia de saptamana viitoare.

Analistii economici considera ca Guvernul a fost obligat sa devanseze majorarea accizelor pentru a acoperi deficitul bugetar produs de introducerea cotei unice de impozitare. El va profita din plin de pe urma acestei decizii, mai ales in perioada Sarbatorilor de Pasti, cand vom asista la o adevarata explozie a cererii pentru produse si servicii supuse accizarii. Pe langa "exploatarea" acestei perioade febrile de cumparaturi, Guvernul a privit si in viitorul apropiat, la venirea anotimpului cald. Atunci, vanzarile la moda vor fi aparatele de aer conditionat, precum si toate tipurile de ambarcatiuni, a caror achizitionare a devenit o moda pentru romanii cu posibilitati.

Accizele dau peste cap si listele de intretinere

Am lasat la urma o serie de accize care vor afecta buzunarul cetateanului incepand chiar cu luna viitoare. Ce-i drept, cele privind plata intretinerii se vor resimti acut, mai tarziu, o data cu sosirea anotimpului rece. Este vorba despre eliminarea scutirilor de accize pentru uleiurile minerale destinate productiei agentului termic si apei calde, la care se adauga cresterea taxelor la pacura, gaz natural si petrol lampant.

Fie ca locuieste la bloc sau la casa, fie ca are centrala proprie sau nu, cetateanul va plati cu aproximativ 20% mai mult la intretinere. Analistii economici justifica majorarea accizelor prin nevoia recuperarii pierderilor provocate si de diferentele de curs valutar. Bugetul de stat pe 2005 a fost elaborat la un curs de 42.550 lei/euro, dar reasezarile actuale au fost impuse de cursul anual mediu previzionat, de 34.500 lei/euro.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.