Avansul de 21,4% inregistrat de salarii in ultimul trimestru al anului trecut plaseaza Romania pe locul trei in Uniunea Europeana, intr-un top al celor mai consistente majorari salariale, se arata intr-un raport al Biroului de Statistica al UE, Eurostat.

Porivit aceluiasi raport, si costurile cu forta de munca din tara noastra au crescut cu 21,6% ”n trimestrul al patrulea din 2007, comparativ cu aceeasi perioada din 2006, plasand tara noastra pe locul doi.

S-a scumpit forta de munca europeana
Costurile totale orare cu forta de munca din cele 27 de state membre ale UE au crescut cu 3,5% in trimestrul al patrulea din 2007, fata de trimestrul al patrulea din 2006. Costurile suportate de angajatorii din Romania cu forta de munca erau la finele ultimului trimestru din 2007 cu 21,6% mai mari fata de perioada similara din 2006, tara noastra ocupand locul doi in clasamentul statelor UE, dupa Letonia, unde avansul a fost de 30,1%. Romania este urmata in clasament de Estonia, care a inregistrat un avans al costurilor de 20,7%, si de Lituania, care a inregistrat un avans al costurilor de 20,5%. Statele cu cele mai temperate cresteri ale acestor costuri sunt Luxemburg (1%) si Germania (1,5%). Costul total al fortei de munca include salariile si alte beneficii platite angajatilor, precum si cheltuielile care nu au legatura directa cu salariile, cum ar fi contributiile sociale.

Salarii mai mari
ën cele 27 de tari membre ale UE, salariile s-au majorat cu 3,7% in perioada analizata, iar in zona euro, acestea au crescut cu 2,9%. Salariile din Romania au avansat cu 21,4% in trimestrul al patrulea din 2007, comparativ cu aceeasi perioada din anul precedent, plasand tara noastra pe locul al treilea intre tarile membre, dupa Letonia si Bulgaria. Salariile din Letonia s-au majorat cu 30,6% in ultimul trimestrul al anului trecut, fata de trimestrul al patrulea din 2006, iar cele din Bulgaria s-au marit cu 21,8% in ultimul trimestrul al anului trecut, fata de trimestrul al patrulea din 2006, aceasta din urma inregistrand cel mai rapid avans. Cea mai nesemnificativa crestere salariala, de doar 2%, a fost raportata in Germania.


Despre autor:

Sursa: Ziarulcn.com


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.