Ieri, moneda nationala s-a apreciat pentru a treia zi consecutiv, ajungand la 3,7011 lei/euro. BNR va apara cu „sabii de otel” tinta de inflatie pentru 2008.

Romanii pot sta linistiti. Moneda nationala nu va fi umilita prea mult de euro, ba dimpotriva isi va reveni in scurt timp. Mesajul vine chiar din partea guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR) Mugur Isarescu, care a declarat ca leul este intr-un proces de revenire.

De fapt, ceea ce deranjeaza banca centrala este ritmul exagerat de apreciere sau de depreciere a leului, nu neaparat nivelul la care se situeaza cursul de schimb. Guvernatorul a recunoscut intr-o emisiune difuzata de TVR 1 ca BNR a iesit deja la bataie. Iar sansele de reusita sunt mari din moment ce acest lucru s-a mai intamplat si in vara cand s-a stopat aprecierea leului spre niveluri „total aberante“. Banca centrala foloseste acum aceleasi instrumente, dar in sens invers.

„Evitam sa intervenim direct in piata, dar nu am lasat niciodata cursul liber. Economic, as spune ca ceea ce se intampla este normal, un proces de echilibrare, pe undeva relativ dureroasa, pentru ca se scumpesc bunurile de import“, a spus guvernatorul BNR.

Acesta vede in deprecierea monedei nationale si un aspect pozitiv si anume acela ca o parte din bunurile de import vor fi inlocuite de produse romanesti. Ieri, moneda nationala a continuat sa castige teren in fata euro, cursul de referinta anuntat de catre BNR, de 3,7011 lei/euro, situandu-se cu 2,35 bani sub nivelul publicat in ziua precedenta, de 3,7246 lei/euro.


Despre autor:

Gandul

Sursa: Gandul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.