Conductele care aprovizioneaza Europa Occidentala, dar si Balcanii cu gaz ocolesc Romania
Romania ramane, alaturi de UE, in pozitia de spectator la pasii rapizi facuti de Rusia spre concretizarea conductei de gaz "Magistrala de Sud", cunoscuta sub numele de South Stream. Presedintele sustine in continuare proiectul european, dar care bate pasul pe loc: Nabucco.

Pierdem niste beneficii fictive, dar castigam evitand plasa geopolitica intinsa de Rusia partenerilor South Stream - cred unii analisti. Marea perdanta ar fi UE, care e pe cale sa cedeze in meciul, e drept,mai mult declarativ, al independentei de gazul rusesc, informeaza Romania Libera.

Dupa ce Gazpromul rusesc a preluat compania nationala de gaz a Serbiei, proiectul Nabucco, sustinut de europeni si de americani, nu mai este creditat cu sanse de supravietuire de catre analisti. Practic, proiectul Nabucco isi propunea sa aduca gaz din zona caucaziana prin Marea Neagra si Romania, spre Europa Occidentala, ocolind Rusia. Romania este, evident, prinsa la mijloc intre un proiect coordonat de Rusia (South Stream), care ne ocoleste cu obstinatie, in traditia frictiunilor geopolitice de dupa 1989, si un proiect european (Nabucco) sustinut doar din vorbe de UE si Statele Unite, care nu au facut nici un pas spre concretizare. Romania nu risca multe din aceasta pozitie de aparent "stat cu mainile in san", ba chiar ar putea avea de castigat, cred analistii, insa Uniunea Europeana ar trebui sa-si puna cateva semne de intrebare privind mult-visata independenta energetica fata de Rusia.

Potrivit Ziua, cordurile incheiate de Rusia cu Bulgaria si Serbia privind gazoductul ''South Stream'' reprezinta ''o lovitura serioasa'' data proiectului Nabucco, ce isi propunea sa asigure independenta energetica a Europei fata de Moscova. Expertul american Steve LeVine sutine, intr-un interviu acordat NewsIn, ca ''Putin a aplicat intr-un mod genial planul sau de a pune stapanire pe gazul din Asia Centrala si de a consolida dominatia Rusiei asupra pietei energetice europene pentru zeci de ani de-acum inainte''. De vina pentru aceasta situatie sunt chiar oficialii occidentali, care, spre deosebire de Putin, nu lupta viitorul energetic al Europei, afirma LeVine.

Autor al cartii "The Oil and the Glory - The Pursuit of Empire and Fortune on the Caspian" ("Petrolul si gloria - in cautarea Imperiului si a bogatiei la Caspica") si fost corespondent pe probleme energetice pentru The Wall Street Journal si The New York Times, LeVine a petrecut 11 ani in statele din Asia Centrala si Caucaz.

Expertul american sustine ca participarea Bulgariei si Serbiei la proiectul South Stream nu reprezenta o lovitura fatala pentru Nabucco insa, cu siguranta, ''este o lovitura serioasa''. "Sincer, nu stiu cum isi va reveni Occidentul. Ar fi nevoie de eforturi extrem de abile din partea Occidentului pentru a recupera cuceririle lui Putin. Si nu vad la orizont nici un semn privind astfel de eforturi. Este absolut uimitor cat de ineficient a fost Occidentul in privinta acestei chestiuni energetice esentiale. Putin a fost mai rapid si mai inteligent decat SUA si UE. N-as spune ca Nabucco e mort, dar este bransat la aparate", a spus LeVine.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.