Ratingul acordat Romaniei de compania de evaluare a riscului Coface se mentine in continuare la A4 minus si nu va scadea decat daca economia noastra va intra intr-o „criza profunda”, potrivit lui Cristian Ionescu, directorul general al Coface Romania
Totusi, dupa ce ratingul de risc de tara a scazut, in octombrie 2007, de la A4 la A4 minus pe fondul vulnerabilitatilor economice, situatia a continuat sa se inrautateasca, declara Evenimentul Zilei.Pragul care ar insemna coborarea unei trepte in rating ar fi insa „un scenariu de groaza”, in care inflatia ar fi de 7%-8%, iar cursul valutar ar ajunge la peste 4,3 lei pentru un euro.

Potrivit Wall-Street, leul s-a depreciat usor in cursul zilei de ieri, cu 0,04% pana la 3,7635 lei/euro fata de cursul de referinta anuntat la inceputul saptamanii de banca centrala, pe o piata marcata de ordine succesive de cumparare si vanzare de valuta, de teama recesiunii economiei americane, sustin dealerii, potrivit NewsIn.Cursul de referinta anuntat la inceputul acestei saptamani de Banca Nationala a Romaniei (BNR) a fost de 3,7619 lei/euro.

Moneda nationala s-a depreciat de la 3,74 la 3,76 lei in primele tranzactii, dupa care cursul a revenit la 3,74 lei/euro, in decurs de o ora, in conditiile in care si celelalte monede din tarile emergente au avut o evolutie incerta, fara o directie clara. Ulterior, leul a reinceput sa se deprecieze, ajungand la cotatia de 3,7797 lei. Dupa aceea, leul a recuperat o parte din terenul pierdut atingand 3,7740-3,7780 lei/euro.

Pentru a explica practic situatia deprecierii leului, Evenimentul Zilei da cateva exemple de efecte ale leului slab

Chiriasul. Mihaela, 26 de ani, isi incaseaza salariul in lei. Veniturile ei lunare sunt micsorate de deprecierea leului deoarece ea plateste chiria si rata la masina in euro. Cele doua cheltuieli lunare, care insumeaza 350 de euro, se ridica in aceasta luna la circa 1.320 de lei. Cand leul era puternic, in vara anului trecut, aceste cheltuieli echivalau cu aproximativ 220 de lei mai putin, adica aproximativ 1.100 de lei.

Angajatorii. Potrivit comerciantilor, deprecierea leului nu a determinat inca presiuni puternice din partea angajatilor, pentru salarii mai mari. „Toata lumea s-a strans la punga. Dar probabil ca vor aparea nemultumiri”, ne-a spus un comerciant.

Economul. Perspectiva celor cu economii in euro, dar bancheri experimentati cu fluctuatia cursului de schimb, poate fi insa diferita. Dan Pascariu, presedintele Consiliului de Administratie al Unicredit-Tiriac, ne-a declarat ca nu are credite in euro, dar are depozite in euro. Intrebat daca a calculat cat a castigat din aprecierea euro, Pascariu a raspuns: „Nu fac calcule. Consider asta (deprecierea leului - n.r.) o chestie temporara”.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.