Leul a pierdut, spre finalul sedintei de ieri, peste cinci bani fata de inchiderea de vineri seara, pana la un nivel de 3,74 lei/euro, dupa ce cursul urcase, in jurul orei 16:00, la un maxim al zilei de 3,7465, nivel nemaiatins de aproximativ trei ani, sustin dealerii
Potrivit Wall-Street, cursul de referinta anuntat luni de banca centrala a fost de 3,7202 lei/euro, in urcare cu 0,62% fata de cursul de referinta anuntat vineri de Banca Nationala a Romaniei (BNR), deprecierea fiind determinata de scaderile inregistrate de toate monedele tarilor din regiune si de caderea burselor internationale.

"Se pare ca tensiunea din regiune s-a mai relaxat spre sfarsitul sedintei de luni, insa evolutia pietelor financiare din zona ramane imprevizibila. Marjele intre vanzarea si cumpararea pe piata interbancara s-au largit, ceea ce arata prudenta jucatorilor. Este posibil sa asistam la o revenire a leului, avand in vedere cat de rapida a fost miscarea din cursul acestei sedinte. Chiar daca moneda nationala va continua sa se deprecieze, miscarea va fi, probabil, mai lenta decat aceasta", a declarat dealerul Bancii Comerciale Romane (BCR) Narcis Noaghea, potrivit NewsIn.

Conform Curierul National, deprecierea de ieri este rezultatul turbulentelor internationale provocate de planurile presedintelui SUA, George Bush de relansare a economiei. Acestea au dus la sporirea neincrederii investitorilor americani, speriati de perspectiva intrarii intr-o perioada de recesiune a economiei americane.

Imediat s-au produs scaderi masive pe bursele din intreaga lume, cu 4 pana la 6%. Si economia nationala a resimtit socul, iminent de altfel, tinand cont de faptul ca aproximativ 25% din economia mondiala reprezinta economia Statelor UniteNici aprecierile din economia noastra nu au fost pozitive, din cauza valorii ridicate a deficitului bugetar pe anul trecut si a previziunilor sumbre asupra valorii pentru anul acesta.In ceea ce priveste posibilitatea existentei unor actiuni speculative, analistul Raiffeisen Bank considera ca in perioadele turbulente se pot produce si speculatii ce forteaza anumite evenimente. "Nu avem informatii ca ar fi miscari speculative. Este greu de interpretat in conditiile in care nu avem informatiile necesare de la BNR", afirma Ionut Dumitru.

In legatura cu posibilitatea ca 1 EURO sa ajunga la 4 lei, reprezentantul Raiffeisen Bank considera ca "aprecierea a devenit putin exagerata si probabilitatea de a ajunge la 4 lei este mica. Un curs de 4 lei la EURO ar arata ca situatia este grava".

Bursele din Asia au trecut luni printr-o noua degringolada generalizata, investitorii fiind dezamagiti de planul presedintelui SUA, George W. Bush, de relansare a economiei americane, bursele din Europa deschizand de asemenea sedintele bursiere cu scaderi considerabile. Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a urmat tendintele externe, toti indicii acesteia inregistrand scaderi de peste 4%.

Cu toate ca BNR si Ministerul Finantelor au scos din piata interbancara 3,4 miliarde de lei, moneda nationala a continuat sa se deprecieze pana la 3,72 lei/euro, declara Adevarul.

Presiunile pe cursul valutar sunt in aceasta perioada atat de mari, incat nici interventia concertata a Bancii Nationale si Ministerului Finantelor nu a temperat deprecierea leului. Cele doua institutii au atras, impreuna, 3,4 miliarde de lei din piata - masura care ar fi trebuit sa duca la stavilirea pentru moment a deprecierii leului -, insa efectul a fost contrar asteptarilor.

Cursul de referinta a urcat, ieri, la 3,7202 lei/euro, nivelul maxim al ultimilor trei ani. Asta in conditiile in care BNR a atras din piata, in depozite la doua saptamani, o suma de 2,156 miliarde lei (la o dobanda de 8%), iar Ministerul Finantelor a licitat un depozit la patru zile, prin care a scos de la banci 1,285 miliarde lei, cu o dobanda tot de 8%.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.