Desi parlamentarii Uniunii Europene au adoptat noi reglementari, care sa incurajeze competitia in sectorul creditelor de consum si sa scada costurile creditarii, bancile romanesti nu se grabesc sa puna in aplicare noile reglementari.
Mai mult, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Ghetea, declara ca romanii vor avea acces la credite mai ieftine abia din 2010. Pana atunci, "se vor intampla foarte multe in sistemul bancar romanesc, inclusiv datorita competitiei, iar bancile vor incerca sa prezinte clientilor produse si servicii la costuri cat mai reduse". Posibilitatea ca un roman sa ia credit din strainatate exista totusi, insa procedura este foarte complicata si presupune multe costuri suplimentare.

"Nu trebuie sa ne asteptam la niste schimbari foarte mari in urmatoarea perioada pentru ca aceasta norma se va aplica la noi din 2010", a avertizat Ghetea, intr-un interviu la Radio Romania.
Presedintele ARB nu vede nici un avantaj pentru cei care vor sa acceseze credite de la banci din afara tarii, decat in cazul unor imprumuturi foarte mari acordate prin credite ipotecare, nu de consum. "Si aici sunt foarte multe incoveniente: in spatele unui credit ipotecar sta ipoteca, iar aceasta se acorda pe un imobil ce trebuie vizitat, evaluat, inregistrat. Inregistrarea se realizeaza intr-o anumita forma la noi, nu mai vorbim de inconvenientul de limba", a declarat Ghetea. Toti acesti factori vor duce, intr-un final, la acelasi cost.
Pentru dobanzile mari practicate de bancile din Romania, presedintele ARB da vina pe inflatie, al carei nivel ridicat obliga Banca Nationala sa impuna o rezerva minima obligatorie foarte mare.

Consultantul finaciar Bogdan Baltazar sustine ca sansele ca un roman sa obtina un credit de la o banca din afara granitelor tarii sunt foarte mici, datorita faptului ca ''acel cetatean nu este cunoscut de catre banca din tara respectiva si atunci singura modalitate ar fi ca sa il garanteze o banca romaneasca, care ea la randul ei sa isi ia colateral de la roman, sa isi ia gaj pe bunuri s.a.m.d. si asta adauga 1,5-2 puncte procentual si atunci nu vad unde este avantajul.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.