Miercurea neagra pe Bursa "A fost o sedinta dominata de panica la Bucuresti, generata mai ales de evolutiile negative inregistrate de pietele externe de capital si de teama investitorilor, care au preferat sa vanda din detineri si sa astepte un moment mai bun de cumparare", a declarat, potrivit NewsIn, Andreea Ciobanu, analist Intercapital Invest.

Lichiditatea pietei principale a Bursei de Valori Bucuresti (BVB) s-a ridicat miercuri la 68,36 milioane lei (18,45 milioane euro), in crestere cu 36% fata de sedinta precedenta, in timp ce schimburile cu actiuni au insumat 62,97 milioane lei (17 milioane euro), depasind media zilnica inregistrata anul trecut, de 55,21 milioane lei/zi.

Indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide zece titluri (blue-chips) listate la Bursa, a pierdut nu mai putin de 4,52% si a atins nivelul de 8.200,09 puncte, in timp ce indicele compozit al pietei, BET-C, s-a depreciat cu 4,77% pana la 5.565,88 puncte.

Indicele BET-FI, al celor cinci societati financiare (SIF) a avut cea mai drastica cadere, de 5,19% si a inchis la 63.738,31 puncte, in timp ce indicele ROTX, jucat la Bursa din Viena nu a putut fi actualizat din cauze tehnice, fiind afisat la valoarea de marti de 18.964,92 puncte.

"Scaderea indicilor BVB poate fi privita si in contexul celorlalte piete emergente, care au inregistrat scaderi puternice, investitorii fiind nesiguri in ceea ce priveste perspectivele privind impactul unei recesiuni sau a unei cresteri moderate in economia americana", a mai precizat analistul Andreea Ciobanu.

Bancile si societatile de investitii financiare (SIF-urile) s-au aflat in topul preferintelor investitorilor si au cumulat o lichiditate de 46,7 milioane lei, aproximativ 74% din lichiditatea pietei de actiuni.

Transferurile cu actiunile SIF Oltenia (SIF5) au atras prima lichiditate din piata, de 11,27 milioane lei si s-au depreciat puternic, cu 5,29%, pana la pretul de 3,58 lei/actiune, in timp ce titlurile Bancii Transilvania (TLV) au insumat schimburi de 8,70 milioane lei - a doua lichiditate din piata - gratie unei tranzactii speciale (deal) cu 3 milioane de actiuni, pentru suma de 2,41 milioane lei, iar cotatia a coborat cu 3,61%, la 0,80 lei.

Actiunile SIF Moldova (SIF2) au cazut cel mai mult de pe sectorul societatilor de investitii, cu 5,74%, pana la 2,79 lei, pe suportul celei de-a treia lichiditati din piata, de 7,78 milioane lei.