BCR estimeaza majorarea ratei dobanzii de politica monetara, de catre banca centrala, de la 7,5 la 8% pe an.
O asemenea decizie, cu rol antiinflationist, ar putea incetini expansiunea creditului, prin scumpirea acestuia.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) ar putea majora rata dobanzii de politica monetara cu cel putin 0,5 puncte procentuale, de la 7,5 la 8% pe an, au estimat economistii Bancii Comerciale Romane (BCR). Majorarea este asteptata chiar in prima sedinta a Consiliului de Administratie al BNR de luni, 7
ianuarie. Analistii economici afirma ca o asemenea masura nu este surprinzatoare, in conditiile in care inflatia din ultima parte a anului 2007 cere politici monetare mai restrictive. Cresterea ratei dobanzii de politica monetara ar putea incetini expansiunea creditului, prin scumpirea acestuia, mai sustin analistii.

Tinta de inflatie pe 2008, o provocare

"Banca centrala va avea urmatoarea sedinta de politica monetara pe 7 ianuarie 2008 si consideram ca dobanda-cheie ar putea fi majorata cu cel putin 50 puncte de baza. Tinta de inflatie pe 2008 este o provocare reala, dar nu este imposibil de atins. Cu toate acestea, este necesara o buna coordonare intre politica monetara si fiscala si un cadru mai restrictiv al politicii monetare inca de la inceputul anului", se arata intr-un raport al BCR. Economistii acestei banci estimeaza pentru finalul anului 2008 un nivel de inflatie in jurul a 4,8%, "in conditiile unui an agricol normal, unei politici monetare mai restrictive a BNR si unor presiuni externe relativ constante".

Rata dobanzii de politica monetara este plafonul ratelor dobanzilor la care BNR atrage depozite pe termen scurt de pe piata monetara interbancara. De fiecare data cand a fost nevoita sa recurga la majorarea "dobanzii-cheie", banca centrala a explicat ca urmareste asigurarea unui nivel corespunzator al dobanzii reale, de natura sa stimuleze economisirea si sa imbunatateasca raportul acesteia cu investitiile, cu efect asupra reducerii deficitului extern si inflatiei.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.