Firmele care se confrunta cu deficit de forta de munca prefera mai degraba sa angajeze studenti sau pensionari sau sa externalizeze activitatile curente decat sa apeleze la muncitori din strainatate, atat romani cat si straini, potrivit unui studiu lansat de Fundatia Soros Romania.

Companiile romanesti prefera pensionarii si studentii in locul muncitorilor din strainatate Potrivit studiului "Piata fortei de munca din Romania si migratia", dat publicitatii, miercuri, de Fundatia Soros Romania, desi aproape jumatate din companiile cuprinse in esantion declara ca s-au confruntat cu dificultati atunci cand au facut angajari si majoritatea se asteapta la accentuarea acestui tip de probleme pentru viitor, totusi, investitia in solutii care sa le asigure forta de munca este mai degraba slaba.

Cresterea productivitatii muncii si tehnologizarea sunt de departe optiunile cele mai frecvente pentru a raspunde problemelor legate de personal. Astfel, investitia in cresterea productivitatii muncii se bucura de cea mai mare popularitate intre angajatorii din esantion (83% din companii), potrivit NewsIn.

O alta solutie gasita de angajatori este externalizarea unor activitati sau modificarea programului de lucru. Studiul arata ca in jur de o treime din firmele din esantion au recurs la modificarea programului de lucru (inclusiv la introducerea sau marirea numarului de ore suplimentare) sau la rezerva de pensionari si de studenti, categorii a caror implicare in munca are un caracter temporar. Totodata, peste o treime dintre companii (35%) au tendinta de a externaliza o parte din sctivitati. Totodata, 20% din firmele din esantion au in vedere deplasarea activitatii catre zonele mai bogate in forta de munca sau atragerea de personal din aceste zone.

Studiul mai releva si faptul ca managerii care se confrunta cu deficit de forta de munca nu ar aduce muncitori din strainatate, nici straini, nici lucratori romani care au plecat la munca in alte tari in ultimii ani. Astfel, doar trei procente dintre managerii chestionati au adus forta de munca din strainatate, 12% s-au orientat catre romanii care au muncit in strainatate, iar cinci procente au incercat extinderea dincolo de granitele Romaniei. Aducerea de personal din strainatate este nu numai o practica putin raspandita, ci si foarte recenta, primele cazuri aparand in anul 2000, in Romania.

Pe fondul unei lipse de personal pe piata muncii care tinde sa se adanceasca, Romania nu se va transforma dintr-o tara de emigrare intr-una de imigrare, in conditiile in care nici in viitorii ani firmele din Romania nu intentioneaza sa aduca forta de munca din alte tari. Astfel, numai sapte procente din firme intentioneaza sa aduca forta de munca din strainatate, desi un procent similar (9%) se declara indecise, fara a respinge insa aceasta posibilitate.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.