Analistii din piata de capital mizeaza pe o suprasubscriere de 10 ori pe transa investitorilor mici. Cel mai asteptat eveniment al anului bursier, derularea ofertei publice initiale (IPO) Transgaz, debuteaza astazi
Este de asteptat ca cel mai mare IPO din istoria Bursei de Valori Bucuresti (BVB) sa capteze atentia investitorilor, iar analistii estimeaza suprasubscrieri semnificative, de pana la 10 ori pe transa investitorilor mici, si chiar si de 30 de ori pe transa investitorilor mari.

Actiunile Transgaz, care vor fi tranzactionate la BVB sub simbolul TGN, vor fi vandute la un pret de 191,92 lei/titlu. La acest pret, indicatorul PER (pret/profit pe actiune), calculat cu profitul obtinut in 2006 estimat pentru acest an, este de peste 13. Indicatorul este considerat atractiv, iar analistii mizeaza pe un interes ridicat in cadrul IPO-ului si pe o evolutie ascendenta a cotatiilor dupa listarea companiei.

Potential de crestere de 30%-50% dupa listare

Iulian Panait, presedintele KTD Invest, spune ca intr-un interval de doua-trei luni de la listare ar putea fi inregistrat un avans de pret de 30% - 50% fata de pretul din oferta. "Avand in vedere ca Transgaz intra la tranzactionare cu un pret sub valoarea contabila si ca, in general, companiile europene se tranzactioneaza cu un multiplu de 1,3 - 1,7 fata de valoarea contabila, ma astept la aceasta evolutie intr-un orizont rezonabil de timp", explica Panait.

La randul sau, analistul KD Capital Management, Radu Popescu-Buzeu, asteapta o crestere a pretului in piata cu 50%-70% in primele luni de tranzactionare, datorita indicatorilor favorabili de piata. Mai moderat in aprecieri, Rares Nilas, directorul general al BT Securities, considera ca, pe termen scurt, actiunile TGN s-ar putea scumpi cu cu 15%-35% fata de pretul din oferta. Mihai Piscan, analist in cadrul EFG Eurobank Securities, subliniaza ca, in cazul in care vor fi tranzactionate drepturile de alocare, evolutia pe termen scurt nu mai este atat de relevanta comparativ cu ofertele anterioare.

Transgaz este primul IPO la care va functiona dreptul de alocare, in acest mod, tranzactionarea fiind posibila la trei zile de la data decontarii. Cele mai importante oferte de pe Bursa bucuresteana au respectat "tiparul" cresterilor sustinute in primele luni de la intrarea la tranzactionare. De exemplu, la Transelectrica (TEL), cea mai mare oferta ca valoare derulata pana acum pe piata autohtona (123,1 milioane de lei), PER-ul aferent pretului din oferta a fost de aproape 10 (9,71).

Listata la BVB la sfarsitul lunii august 2006, in prima sedinta, actiunile transportatorului national de energie electrica s-au scumpit cu 36% in prima zi de tranzactionare fata de pretul din oferta (de 16,80 lei/actiune), iar in primele doua luni au inregistrat o apreciere de aproape 90%.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.