Intre septembrie 2006 si aceeasi luna a anului curent, profitul bancilor, raportat la active, a scazut cu 0,33%

Aproximativ 1,88 miliarde de lei. Acesta era profitul bancilor din Romania la nivelul lunii septembrie 2007. Profitul este mai mare decit cel din primele noua luni din 2006, dar aceasta crestere este cu 2,5% mai mica decit cea din intervalul 2005-2006. „Observ o degradare a ratei de profitabilitate in principal datorita investitiilor facute de banci si a scaderii ratei inflatiei“, a declarat Florin Georgescu, prim-viceguvernatorul Bancii Nationale Romane (BNR). Oficialul BNR a explicat ca intre momentul in care bancile fac investitii pentru dezvoltare si cel al cresterii veniturilor exista un decalaj de timp care se vede in scaderea profitabilitatii. „S-a redus dobinda-cheie, s-a redus deci si marja bancilor. Acum insitutiile de credit trebuie sa munceasca mai mult pentru profit, pentru ca vor cistiga mai ales din cifra de afaceri si nu din diferenta dintre dobinda la depozite si cea la credite“, a mai spus Georgescu.

Una dintre principalele cauze ale scaderii profitabilitatii inregistrate de bancile din Romania o reprezinta investitiile in dezvoltarea teritoriala si in cresterea numarului de angajati.

Astfel, potrivit Bancii Nationale, numai in 2006 numarul de filiale si sucursale ale bancilor a crescut cu 1.000 de unitati. In acelasi timp, de la 46.500 de angajati la inceputul anului 2006, bancile au acum 64.500 de angajati.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.