Cardurile bancare vor ramane principalul instrument de plata, cu o cota de 44% din totalul tranzactiilor.

Europa va creste cu 50% pana in anul 2012, raportat la anul 2005, la aproximativ 100 miliarde de euro, iar cardurile vor ramane principalul instrument de plata. Pana in anul 2012, volumul platilor fara numerar va ajunge la 267 de tranzactii pe cap de locuitor, fata de 154 de tranzactii in 2005.

Cea mai importanta crestere la nivel mondial pe segmentul platilor fara numerar este prefigurata in Spania, unde numarul acestor tranzactii va depasi 300 de tranzactii pe cap de locuitor in 2012, insa tara cu cel mai mare volum al platilor de acest tip ramane Statele Unite ale Americii, cu aproape 400 de tranzactii pe cap de locuitor.

Deocamdata, Romania mai are pasi importanti de facut in externalizarea serviciilor bancare si in cresterea platii cu cardul ori prin internet banking.

In analiza intitulata „World Payments Report 2007", se arata ca platile efectuate fara numerar au cumulat 67 miliarde de euro in anul 2005 in tarile analizate, respectiv statele membre UE si Elvetia, Islanda, Liechtenstein si Norvegia, dintre care circa 74% in zona euro. Cele mai importante piete pentru tranzactiile de acest tip au fost Germania si Franta, la distanta semnificativa fata de celelalte tari.

In anul 2005, ponderea cardurilor in totalul instrumentelor de plata fara numerar era de 34%, urmatoarele instrumente, in functie de frecventa utilizarii, fiind debitele directe (26%), ordinele de plata (29%) si cecurile (11%). In anul 2012, ordinea ierarhica se va mentine, dar importanta ordinelor de plata si a cecurilor va scadea la 24% si, respectiv, 3%, in timp ce debitele directe vor fi utilizate in proportie de 29%.
De asemenea, in perioada analizata se preconizeaza si un avans al platilor cu numerar, care va crea potential suplimentar pentru intensificarea tranzactiilor efectuate fara lichiditati, prin substituirea lor.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.