Omul de afaceri Ion Tiriac ocupa locul al 13-lea in clasamentul celor mai bogati 15 est-europeni, cu o avere de 1,1 miliarde de dolari, potrivit unui clasament publicat de Forbes.

Ion Tiriac, locul 13 in topul celor mai bogati 15 est-europeni Cehul Petr Kellner, in varsta de 43 de ani, este cel mai bogat om din regiune si ocupa locul 119 in lume. Cu o avere estimata la sase miliarde de dolari, Kellnes detine controlul asupra celei mai mari companii de asigurari din Cehia, Pojistovna Ceska. Compania a inregistrat un profit net de 219,18 milioane de euro in primul semestru al anului, dublu fata de nivelul inregistrat in aceeasi perioada a anului trecut.

Omul de afaceri ucrainian Rinat Ahmetov ocupa locul al doilea in clasamentul intocmit de Forbes, cu o avere de patru miliarde de dolari, urmat de conationalul sau, Magnatul ucrainean al otelului Victor Pinchuk, cu 2,8 miliarde de dolari.

"In Europa de Est mai multi miliardari tineri au profitat de noile tehnologii si de procesele de privatizare, pentru a patrunde in productie, in sectorul media si in cel financiar", se arata in materialul publicat de Forbes.

Cel mai bogat polonez este Michal Solowow, care se afla pe locul patru in clasamentul Forbes, cu o avere de 2,3 miliarde de dolari.

Locul cinci este ocupat de Leszek Czarnecki, in varsta de 44 de ani, care si-a construit un adevarat imperiu in domeniul financiar bancar, ajungand la o avere de 2 miliarde de dolari. Polonezul si-a canalizat eforturile din ultimul an in domeniile asigurarilor, investitiilor si imprumuturilor in sistem leasing.

Cei mai multi dintre cei 15 oameni de afaceri est-europeni, cu averi de peste un miliard de dolari, sunt din Polonia si Ucraina, iar trei dintre acestia provin din Cehia, Serbia si Romania.

Forbes il descrie pe Tiriac ca "un atlet de exceptie, care a concurat in 1960 la Jocurile Olimpice ca hocheist. Ulterior s-a orientat catre tenis, i-a antrenat pe cativa mari jucatori, inclusiv Boris Becker, Steffi Graf si Goran Ivanisevici. Si-a folosit relatiile si averea pentru a investi in tara de origine dupa caderea comunismului. Detine companii in domeniul bancar, al asigurarilor, leasing-ului auto si retail; ulterior a vandut actiuni unor companii occidentale si si-a indreptat atentia catre piata imobiliara din Romania. In ianuarie, el si olimpica Nadia Comaneci au condus manifestatiile care au marcat aderarea Romaniei la Uniunea Europeana.

Ion Tiriac a renuntat in vara la mandatul de membru in consiliul de administratie al UniCredit Tiriac, institutie de credit la care controla 40,4% din actiuni prin intermediul a doua companii.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.