In ultimii zece ani, peste 1.300 de companii romanesti au fost delistate de pe Rasdaq pe motiv de faliment
Din cele 5.000 de companii incluse in Programul de Privatizare in Masa din timpul guvernului Vacaroiu, peste 1.300 au fost delistate sau suspendate de pe Rasdaq, de-a lungul timpului, pe motiv de faliment, lichidare, dizolvare sau reorganizare judiciara. Deci teoretic cei care au investit cuponul Vacaroiu la aceste companii nu mai au de luat nici un ban. Dar surpriza: chiar daca au investit la o companie care a dat faliment, acesti cuponari mai au actiuni reziduale la SIF-uri. Iar valoarea acestora ajunge la aproape 200 de lei.

Caz concret. O persoana care a investit la o companie bucuresteana afla in 2007 ca aceasta a dat faliment. Teoretic, daca firma este in faliment, atunci activele sale sint vindute pentru plata datoriilor; daca mai ramine ceva dupa aceasta, atunci sumele ramase se distribuie actionarilor. De regula insa nu mai ramine nimic de distribuit. Deci persoana in cauza poate considera ca nu mai are nici un ban pe bursa. Insa o cautare la Depozitarul Central ne arata ca investitorul nostru este totusi posesorul unor actiuni reziduale la Societatile de Investitii Financiare. Si am aflat ca omul detine 38 de actiuni SIF Muntenia, 8 actiuni SIF Transilvania, 5 actiuni SIF Moldova, 6 actiuni SIF Banat-Crisana si 10 actiuni SIF Oltenia. Valoarea totala a actiunilor la pretul bursei de ieri este de 194,35 lei.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.