Motivul: investitiile in drumuri, mediu si cotizatiile la bugetul UE

Analistii economici avertizeaza ca Romania va avea probleme cu deficitul bugetar din cauza unor cheltuieli legate de aderarea la Uniunea Europeana. "Costurile cu infrastructura de transport vor genera cheltuieli suplimentare la buget de pana la 1,45 la suta din PIB", se arata intr-un studiu realizat de Grupul de Economie Aplicata. Economistii de la GEA atrag atentia si asupra altor costuri legate de integrarea in Uniunea Europeana care vor mari diferenta dintre cheltuielile si veniturile bugetare.

"Investitiile pentru alinierea la standardele de mediu din UE presupun cheltuieli suplimentare la buget de 0,74 la suta din PIB - 130 milioane de euro pe an de la bugetul de stat, la care se adauga inca 450 de milioane de euro pe an de la bugetele locale pana in 2007, suma crescand la 740 de milioane de euro pe an dupa 2007", se arata in studiul GEA. La acestea se adauga inca 1,2 -1,3 la suta din PIB (circa 800 de milioane de euro pe an) in contul contributiilor la bugetul UE. Deci, fara a lua in calcul costurile reformarii sistemului de pensii, invatamantului sau sanatatii, in conditiile in care veniturile bugetare nu vor creste peste noapte, deficitul bugetar va creste la aproape 2,5 la suta din PIB in jurul anului 2007.

"Nevoia de a reabilita infrastructura necorespunzatoare a tarii si contributia la bugetul UE vor impovara deficitul fiscal al Romaniei in perioada urmatoare. Este vital ca aceste costuri sa fie esalonate in timp pentru a evita aparitia unor deficite excesive. De aceea, programarea multi-anuala a bugetului s-ar putea dovedi o solutie potrivita", a declarat Laurian Lungu, unul din autorii studiului, in cadrul unei conferinte de presa.

Deficit dublu fata de cel solicitat de FMI

In 2005, veniturile la bugetul de stat vor fi chiar mai mici decat cele estimate de Ministerul de Finante rezulta din studiu GEA. "Guvernul a anticipat o reducere a veniturilor bugetare de 0,28 la suta din PIB in urma introducerii cotei unice. Modelul utilizat de GEA avanseaza o reducere cu 0,8 la suta din PIB a veniturilor din impozitul pe profit.

Mai mult, in studiu se sustine ca Ministerul de Finante are sanse minime sa incaseze 5.400 miliarde lei (0,2 la suta din PIB) in plus din dublarea impozitului pe microintreprinderi. "Majoritatea firmelor vor trece la impozitarea profitului cu 16 la suta si-si vor majora cheltuielile astfel incat profitul sa fie minim", sustin autorii studiului. Reducerea impozitului pe veniturile salariatilor la 16 la suta va determina inca un minus de 20.000 miliarde, adica 0,76 la suta din PIB, rezulta din studiul GEA.

Potrivit acestuia, majorarea accizelor va compensa partial pierderile din cresterea leului in fata euro, insa chiar si in urma acestei masuri, ramane un deficit de 775 miliarde lei. Aprecierea leului de la 42.500 lei, nivel luat in calcul la elaborarea bugetului, pana la 37.500 lei - cursul mediu anual estimat de GEA "va subtia" si veniturile din taxe vamale cu 1.700 miliarde lei, sustine studiul citat. Singura compensatie pentru reducerea incasarilor la bugetul de stat provine din majorarea TVA-ului incasat in urma cresterii consumului populatiei.

Este vorba de un plus de 1.420 miliarde lei, adica 0,05 la suta din PIB. In total, autoritatile mizeaza in acest an pe cresterea veniturilor la buget cu 0,28 la suta din PIB - prin majorarea incasarilor din TVA, contributii la asigurarile sociale si din impozitul pe profit, in timp ce cheltuielile vor creste la randul lor cu 0,83 la suta - din majorarea salariilor bugetarilor si recalcularea pensiilor. Potrivit studiului GEA, la sfarsitul anului guvernul va trage linie la un deficit bugetar de 1,57 la suta din PIB, fata de nivelul de 0,7 la suta din PIB cerut de FMI.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.