Oferta imobiliara din Romania reprezinta o treime din oferta medie a tarilor est-europene si o septime din media Europei Occidentale, potrivit informatiilor furnizate Bursei de Valori Bucuresti (BVB) de catre compania Impact Developer&Contractor, facute publice de Rompres

Preturile apartamentelor in Romania au o tendinta de crestere, pe masura ce si veniturile populatiei vor creste, fenomen specific unei economii functionale in care preturile se stabilesc in functie de piata, conform reprezentantilor Camerei de Comert Imobiliar. In prezent, o garsoniera in centrul Bucurestiului costa aproape 100.000 euro, in timp ce in Paris pretul este de 300.000 euro, unele ajungand chiar la un milion euro. Aceasta in timp, in 1990, o garsoniera din centrul Capitalei se vindea cu aproximativ 6.000 dolari, adica aproape echivalentul unui autoturism Dacia. Compania Impact Developer&Contractor va lansa, de luni,
1 octombrie, oferte de parteneriate la peste o suta de obiective imobiliare. Impact a planificat sa construiasca circa doua milioane de metri patrati de cladiri cu functiuni mixte, rezidentiale, comerciale, birouri, hoteluri, institutii de cultura sau educatie, sanatate si sport.

Preturile apartamentelor continua sa creasca alarmant
Preturile locuintelor pe piata rezidentiala din Capitala vor continua sa creasca cu circa 10% pana la sfarsitul anului, iar pentru urmatorii doi-trei ani, analistii imobiliari ai companiei Colliers International estimeaza o rata anuala de crestere intre 15 si 20%. Cea de-a doua parte a lui 2007 va lansa pe piata nu mai putin de 11 proiecte imobiliare, care vor aduce in urmatorii ani 3.721 de apartamente intr-o prima faza, potrivit ultimului raport al Colliers International. Dintre aceste proiecte, sase se afla in nordul Capitalei, zona ce se va dezvolta si mai mult odata ce infrastructura va fi finalizata, iar planul urbanistic pentru Pipera si Voluntari va fi aprobat. Previziunile companiei imobiliare arata ca rata de vanzare a locuintelor va continua sa creasca in cel
de-al doilea semestru din 2007 si nu mai putin de 11.000 de apartamente vor fi tranzactionate atat in complexurile rezidentiale, cat si in cladirile vechi. “Atat timp cat cererea va continua sa fie mai mare ca oferta, preturile vor continua sa creasca. Cu 10% pana la finalul acestui an si cu o rata anuala de 15-20% in urmatorii doi-trei ani”,arata raportul realizat de companie despre piata rezidentiala. Mai mult, odata ce vor fi dati in folosinta si cei 400.000 metri patrati de spatii de birouri din nordul Capitalei in urmatorii ani, analistii imobiliari se asteapta ca si piata rezidentiala din zonele in cauza sa se dezvolte mult mai mult.
“Estimam ca, odata cu noile oportunitati financiare acordate de institutiile bancare, numarul de locuinte tranzactionate in proiecte imobiliare noi va creste si va ajunge la circa 10.000 unitati anual pana in 2010. Cu toate acestea, totalul de apartamente livrate in aceasta perioada va fi de doar 15.000”, mai anunta raportul Colliers. Colliers International este un parteneriat de companii de consultanta imobiliara ce opereaza prin 240 birouri in 51 de tari. Partenerul principal este Colliers Macaulay Nicolls Inc. (CMN) cu sediul in Vancouver, Canada.

Creditele imobiliare au depasit, in premiera, 3 miliarde de euro
Finantarile imobiliare acordate de banci au crescut cu 7,4% in iulie, mai rapid pe componenta in valuta, conform datelor Bancii Nationale (BNR). Creditul imobiliar acordat in valuta a inregistrat un salt spectaculos in luna iulie, urcand cu peste 8% si depasind astfel 2,7 miliarde de euro (echivalentul a 8,51 miliarde de lei). In lunile precedente, ritmul de crestere a creditului imobiliar in valuta fusese de circa 2%-3%. De altfel, cresterea inregistrata in iulie este cea mai inalta din ultimii doi ani pentru aceasta categorie de finantari. Prin cresterea din iulie, finantarile in valuta isi reconfirma statutul de motor al creditului imobiliar. Pe de alta parte, finantarile imobiliare denominate in moneda nationala au crescut cu numai 2,2% in iulie, un ritm comparabil cu cele inregistrate in lunile precedente, depasind un sold de 300 milioane de euro in echivalent. Per total, soldul creditelor imobiliare/ipotecare acordate de banci a urcat cu 7,4% in iulie. La finalul acestei luni, valoarea creditelor imobiliare la nivelul sistemului bancar local era cu 68% mai mare decat cea din urma cu un an. Practic, fata de iulie 2006, finantarile imobiliare au crescut cu 1,25 miliarde de euro. Datorita acestui ritm, soldul total al finantarilor imobiliare a depasit in premiera pragul de 3 miliarde de euro. Cresterea de 7,4% a creditului imobiliar este cea mai ridicata din ultimele 16 luni, ritmuri asemanatoare fiind intalnite ultima data vara trecuta.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.