Miercuri, Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC) a aniversat 140 de ani de la infiintare. CEC-ul si-a deschis portile in 1864 si a cumulat, in primii sapte ani de activitate, si functia de Banca Centrala a Romaniei, pe langa activitatea de baza de atragere a micilor economii. CEC-ul a fost singura institutie care, dupa nationalizarea si falimentarea sistemului bancar romanesc dupa cel de-al doilea razboi mondial, a continuat sa se indrepte spre populatia Romaniei, cu micile ei economii.

"In ultimii ani ai regimului trecut, cand romanii nu mai gaseau pe piata produse pentru iluzoriile insemne banesti din buzunarele lor, CEC-ul a devenit pentru ei ultimul refugiu", a amintit guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, in cadrul receptiei organizate cu ocazia aniversarii celor 140 de ani de la crearea CEC.

"Este semnificativ faptul ca, la granita de sistem dintre 1989 si 1990, romanii aveau la CEC o suma ce reprezenta mai mult de un sfert din PIB-ul Romaniei. Daca s-ar fi pastrat proportia, astazi economiile la CEC ar fi reprezentat ceva mai mult decat masa monetara totala a tarii", a precizat Isarescu.

Dupa cei 140 de ani de activitate sub patronajul statului, CEC-ul urmeaza sa fie privatizat pana la sfarsitul lui 2005. In viitorul apropiat, Ministerul Finantelor, proprietarul bancii, ar trebui sa anunte semnarea contractului cu consultantul in procesul de privatizare - JP Morgan. Guvernatorul BNR s-a aratat increzator in privinta succesului privatizarii CEC. "Sunt convins ca, la 1 ianuarie 2007, cand pentru Romania va veni timpul deplinei integrari europene, CEC-ul va fi pregatit sa faca fata presiunilor competitive din marea piata", a declarat Isarescu.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.