Avantajati de cotatia leului, exportatorii pot fi afectati de diminuarea activitatii economice in UE.

Moneda nationala va continua sa se devalorizeze, cu mici corectii, pana la sfarsitul anului in curs.

Chiar daca era asteptata cu sufletul la gura de foarte multe companii, in special de exportatori, deprecierea din ultima perioada a monedei nationale poate deveni o arma cu doua taisuri, avertizeaza analistii economici.

"Prin griparea pietelor externe de credit, se poate ajunge la o incetinire a activitatii economice in Uniunea Europeana, fapt care se va rasfrange si asupra exporturilor romanesti", spune profesorul Daniel Daianu. Aceasta mai ales in conditiile in care aproape doua treimi din exporturile Romaniei sunt directionate catre spatiul comunitar.

Americanii-s de vina!

Toti analistii sustin la unison ca principala cauza a modificarii din ultima perioada a cursului de schimb, prin deprecierea cu 4,58% a cotatiei leului, consta in criza pietelor financiare din Statele Unite si din Europa Occidentala. Intr-o prima faza, efectele s-au facut simtite la nivelul Bursei de Valori Bucuresti (BVB), apoi asupra valorii titlurilor fondurilor mutuale si, intr-un final, asupra leului. "Marile fonduri n-au mai avut lichiditati si si-au lichidat pozitiile in economiile emergente, inclusiv in Romania", explica profesorul Daianu. De aceeasi parere este si analistul economic Aurelian Dochia, de la BRD Corporate Finance, care spune ca investitorii au acum o alta perceptie asupra riscurilor si "ies" din activele romanesti, ca si din cele ale celorlalte tari emergente.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.