Profitabilitatea filialelor deschise in Romania de banci straine a continuat si in 2007, multumindu-i pe actionari. Daca in urma cu doi-trei ani, cresterile profitului net mergeau si pana aproape de dublare fata de aceeasi perioada a anului precedent, anul acesta nu prea se mai gasesc atat de des astfel de evolutii ale castigurilor bancare.

Extinderea retelei teritoriale costa, iar costul se vede imediat in profit tinand cont ca investitia intro sucursala intra la castiguri abia dupa 12 luni. In ciuda programelor de investitii solide, primele sase luni de dupa aderare au adus castiguri grase pentru mai multi jucatori din bankingul romanesc.

Profitabilitatea bancilor a fost influentata si de competitia tot mai puternica de pe piata, insa bancile romanesti continua sa obtina evolutii pozitive ale principalilor indicatori financiari comparativ cu rezultatele inregistrate in perioada similara a anului trecut.

Din primii zece jucatori de pe piata, sase au raportat cresteri interesante ale profitabilitatii, iar bancile din zona inferioara au inregistrat castiguri pe masura asteptarilor. ABN Amro, Citibank si ING nu au dat publicitatii informatii privind profitul si nici nu obisnuiesc sa-si publice rezultatele financiare semestriale la nivel regional, iar Banca Romaneasca va anunta rezultatele pe 30 augist

In esenta, topul profitabilitatii reprezinta o oglinda clasamentul care ia in considerare activelor, cu o exceptie la varful ierarhiei: profitul obtinut de BRD l-a intrecut pe cel al BCR, in conditiile in care profitul net, dupa impozitare si plata intereselor minoritare, inregistrat de BCR in primul semestru a crescut la 403 milioane lei, iar BRD a afisat un profit net de 417 milioane de lei.

BRD-Groupe Societe Generale (SocGen), a doua banca dupa active de pe piata romaneasca, a afisat un profit net de 417 milioane lei in primul semestru al acestui an, in crestere cu 32% fata de acelasi interval din 2006, pe fondul avansului creditelor cu peste 50%.

In primul semestru din 2006, BRD-SocGen obtinuse un profit net de 315,2 milioane lei. Performantele financiare ale BRD - Groupe Societe Generale in cursul primului semestru al anului se situeaza in parametrii prevazuti si sunt rezultatul cresterii productiei de credite, in special pe piata persoanelor fizice.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.