80 de tone de deseuri de pesticide, stocate in Romania din perioada comunista, au luat calea Germaniei pentru a fi incinerate. Este, astfel, prima data dupa 1989 cind tara noastra isi exporta deseurile in alta tara pentru a fi distruse. In Romania exista in jur de 2.000 de tone de pesticide expirate.

SaptamIna aceasta s-au facut primele transporturi de deseuri de pesticide din Romania catre Germania. Este vorba de patru tiruri incarcate cu cite 20 de tone de deseuri fiecare, care au luat calea tarimului german unde vor fi incinerate. Si acesta este de-abia inceputul. Pe parcursul acestui an se va "exporta" in Germania, pentru a fi distrusa, o cantitate de 1.409 de tone de deseuri de pesticide.

De asemenea, Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, institutia care a creat acest proiect, este in discutii pentru a majora cantitatea de deseuri distruse in afara tarii cu inca 500 de tone. Operatiunea face parte din programul PHARE 2002, "Reambalarea, colectarea si eliminarea deseurilor de pesticide de pe teritoriul Romaniei", adica primul program national, de dupa 1989, de ambalare si expediere peste hotare a deseurilor de pesticide din Romania. Valoarea programului se ridica la 3.890.152 de euro, din care 594.000 de euro sint asigurati pentru asistenta tehnica, iar restul pentru lucrarile efective. 75% din valoarea proiectului este suportata de Uniunea Europeana, iar restul de Guvernul Romaniei.

Proiectul de distrugere a deseurilor din Romania este implementat de doua firme: SAVA Sonderabfallverbrennungsanlagen Gmbh, din Germania, care asigura lucrarile, si Ramboll, din Danemarca, care ofera asistenta tehnica. Atribuirea s-a facut in urma unei licitatii organizate in noiembrie 2004, la care au participat sapte firme din strainatate.

Centrele de colectare din Romania

Inainte de a fi transportate in Germania, deseurile de pesticide sint colectate, reambalate si tratate in centre din Romania. Mai precis, pesticidele iesite din uz sint scoase din vechile ambalaje si introduse in unele sterile. Acelasi lucru se intimpla si cu fostele recipiente sau cu pamintul pe care acestea au stat. Mediul in care se petrec toate acestea este foarte toxic, asa ca lucratorii au echipamente speciale de protectie. De asemenea, acestia sint schimbati la fiecare 19 minute, pauzele intre ture ajungind si pina la 30 de minute.

Primul centru de colectare si reambalare a deseurilor de pesticide se afla la Giurgiu, de unde vor pleca in afara granitelor 509 tone de materiale toxice. In maximum trei luni insa, se va deschide un al doilea centru la Suceava, cu o capacitate de prelucrare a 400 de tone de deseuri, iar in partea a doua a anului va fi inaugurat cel de-al treilea astfel de centru la Oradea. In acest ultim centru este prevazut sa se reambaleze alte 500 de tone.

Deseuri comuniste

In ultimii 40 de ani, in tara noastra s-au strins in jur de 2.000 de tone de deseuri de pesticide, adica expirate. Si statistica ar putea fi incompleta. "Estimam ca in Romania exista cu 10-15% mai multe pesticide expirate decit s-a declarat", apreciaza Mugur Craciun, secretar de stat pe probleme de integrare in cadrul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale.

Cum s-a ajuns la aceasta situatie? "In trecut, economia Romaniei era centralizata, conform principiilor comuniste. Pentru a ne echilibra balanta comerciala cu statele din jur, se importau cantitati foarte mari de produse chimice. De o parte dintre acestea nici nu era nevoie, asa ca au ramas neutilizate", a explicat Mugur Craciun.

In ciuda faptului ca sint foarte periculoase, atit pentru mediu, cit si pentru sanatatea oamenilor, deseurile de pesticide au fost depozitate de-a lungul timpului in foste CAP-uri, IAS-uri sau depozite particulare, fara nici un fel de control. Cele mai vechi astfel de produse toxice dateaza de acum 40 de ani.

Importul de deseuri, o afacere de milioane de dolari

Dupa 1990, o data cu deschiderea granitelor de catre Romania, foarte multe societati din tara au inceput sa importe deseuri din tarile europene. Importate sub denumirea de substante chimice pentru agricultura, deseurile europenilor erau adevarate bombe ecologice. Unele au ajuns chiar in Delta Dunarii. Din fericire, impactul a fost unul mic pentru ecositem, mai degraba datorita organizatiilor ecologiste din Occident (care au observat ca Romania are toate sansele de a deveni groapa de gunoi a Europei), decit ca urmare a implicarii in combaterea acestei afaceri de catre politia romana.

Ultimul caz in domeniul importurilor de gunoi il reprezinta cele din Felnac, unde au ajuns la inceputul acestui an peste 60 de tone de deseuri toxice. Acestea au intrat in tara noastra ca export al firmei Seolane din Franta care le expediase ca materiale plastice si articole din material plastic sub denumirea de policlorura de vinil plastifiat. Rezultatele analizelor efectuate de "LAREX" au evidentiat faptul ca produsul respectiv avea caracteristicile unui deseu periculos.

Un alt caz care implica nume mari ale politicii, relatat in presa, este cel a lui Dan Besciu, unul dintre actionarii firmei Fly Taxi. Acesta era asociat si la compania ITALROM Export Import, firma care se ocupa de transportul rutier de marfuri. In 1991, asociatul sau, italianul Giantonio Savelli, este mentionat intr-un raport de monitorizare al organizatiei Greenpeace, intr-un caz de trafic de deseuri radioactive.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.