Scaderea inflatiei este compensata de cresterea deficitelor. Creditul in euro se ieftineste, in timp ce depozitele in valuta aduc randamente mai mici.

Evolutia ascendenta a monedei nationale nu este, de la sine, un fapt pozitiv. Ea trebuie gindita in functie de mai multi factori. La nivel macroeconomic, desi un leu puternic echivaleaza cu o inflatie in scadere, el provoaca dezechilibre la nivelul deficitelor externe. "Importatorii se bucura atunci cind creste leul. Insa trebuie sa ne gindim ca deficitul de cont atinge valori ingrijoratoare.

Deficitul de cont nu se finanteaza numai din investitii straine directe si nici, asa cum in mod fals s-a spus, din intrarile de valuta provenite de la romanii din strainatate. Acesti bani acopera doar o parte a deficitului comercial. Cred ca Banca Nationala stie acest lucru si, de altfel, a dat unele semnale ca i-ar conveni o depreciere a leului", explica profesorul Daniel Daianu. Pe de alta parte, aprecierea leului ajuta in mod direct Banca Nationala in lupta cu inflatia. Rata inflatiei a scazut in 2007 de la 6,8 la 4,8%, insa deficitul de cont curent a crescut cu peste 100%. "Intr-un fel am redus inflatia si sacrificind deficitul de cont", recunostea guvernatorul Mugur Isarescu.

Contul curent a inregistrat, in primele trei luni, un deficit de 3,05 miliarde de euro, nivel mai mult decit dublul soldului negativ consemnat in trimestrul unu din 2006. La nivelul economiei reale, aprecierea leului ajuta importatorii (in contextul in care produsele importate devin mai ieftine), dar ingroapa exportatorii. Deficitul balantei comerciale (diferenta dintre importuri si exporturi) a fost in primele trei luni ale lui 2007 cu 88% mai mare fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Per ansamblu, Romania a importat in aceasta perioada cu 3,18 miliarde de euro mai mult decit a exportat. Exportatorii sint cu atit mai expusi cu cit in Romania bancile nu ofera inca mecanisme avantajoase de protectie impotriva riscului valutar. Per ansamblu, o depreciere a monedei ar fi un imbold pentru economie, insa ar putea scumpi creditarea. "Economia reala ar avea de cistigat dintr-o depreciere a leului, mai ales exportatorii. Insa daca inflatia se reaprinde, BNR ar putea mari dobinda de interventie si ar da implicit un semnal pentru scumpirea creditelor", spune Daniel Daianu.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.