Dupa doi ani de presiuni si razboaie purtate prin instante, Primaria Municipiului Constanta a reusit sa concesioneze Cazinoul de la malul marii firmei Queen Investmens Inc. SRL.

Societatea face parte dintr-un mare concern olandez, cu afaceri pe mai multe continente. Astfel, unul dintre cei mai controversati oameni din umbra afacerilor cu jocuri de noroc din Romånia, israelianul Freddy Robinson, a pus måna pe cea mai importanta cladire istorica din Constanta, prin intermediul careia va cåstiga zeci de milioane de euro anual

Pentru a pune afacerea "Cazino Constanta" pe tava lui Freddy Robinson, primarul Radu Mazare a chemat in judecata Ministerul Culturii, deoarece institutia condusa de liberalul Adrian Iorgulescu a refuzat sa-si desemneze un reprezentant in comisia care a negociat direct cu singurul ofertant, Queen Investment Inc. SRL. Afacerea s-a incheiat ieri, anuntul fiind facut cu mare pompa chiar de edilul Constantei. Freddy Robinson va investi doar 9 milioane de euro in urmatorii cinci ani in cladirea cazinoului si va achita Primariei o redeventa de numai 140.000 euro pe an

Freddy Robinson, care mai detine cazinourile Palace si Casa Vernescu, din Bucuresti, precum si cazinoul Sinaia, este un "campion" al afacerilor oneroase din Romånia. Grupul de firme pe care-l patroneaza a cumparat defuncta banca Dacia Felix si televiziunea Tele 7 ABC, pe care
le-a pierdut ulterior pentru ca ar fi spalat sume mari de bani pe filiere arabe. De asemenea, Fiscul a facut verificari la Cazino Palace, existånd suspiciuni de spalare de bani prin externalizarea unor cåstiguri fictive in conturile unui off-shore cipriot, Terenco Ltd.

Cazinoul din Constanta a fost concesionat pentru o perioada de 49 ani firmei Queen, care detine o retea de cazinouri de lux in toata lumea, inclusiv in Romania, fiind administratorul Casei Vernescu din Bucuresti a anuntat, ieri, primarul Constantei, Radu Mazare. "Dupa cum stiti, in ianuarie 2006 Primaria Constanta a demarat procedura de concesionare a Cazinoului, iar la doua etape de licitatie internationala, anuntata prin presa si prin jurnalul Comunitatii Europene, a participat o singura firma. Am trecut la negociere directa, in care s-a stabilit ca firma va plati o redeventa de 140.000 euro pe an si va investi noua milioane de dolari in primii cinci ani", a declarat Mazare, citat de Mediafax.

El a mentionat ca vor fi facute investitii in restaurarea si refacerea atat a structurii de rezistenta, cat si a interioarelor.

"Procedura a fost impiedicata de Ministerul Culturii, care a refuzat sa isi desemneze un reprezentant in comisia de negociere, pe motiv ca nu sunt norme. Dar speriat probabil de proces, ministerul si-a desemnat in cele din urma reprezentantul", a afirmat Radu Mazare.

Primarul Constantei a subliniat ca edificiul de pe faleza Constantei va fi deschis circuitului turistic.

Cazinoul trebuia concesionat de zece ani

Intentia de concesionare a Cazinoului este mult mai veche, inca din 1996. Primarul de atunci, Gheorghe Mihaesi, a incercat o miscare similara, dar s-a lovit atat de refuzul consilierilor locali din opozitie, cat si de cel al Ministerului Culturii.

Mazare a fost mult mai consecvent si a facut toate demersurile de concesionare, in ciuda refuzului continuu al celor de la Ministerul Culturii. A organizat doua licitatii, la ambele s-a prezentat o singura firma, cu care, in cele din urma, a trecut la negocieri.

"Primaria Constanta a demarat o procedura de concesionare a Cazinoului. S-au demarat doua etape de licitatii, la care s-a prezentat o singura firma. S-a trecut la procedura de negociere directa, iar Guvernul a dat o ordonanta ca in Comisia de licitatie trebuia sa fie un reprezentant al Ministerului Culturii. Ei au refuzat sa desemneze reprezentantul si noi i-am dat in judecata. Speriati de proces, au desemnat in sfarsit un reprezentant, ieri a avut loc negocierea si vom incheia contractul. Cazinoul din Constanta va fi concesionat pe o perioada de 49 de ani", a declarat, ieri, primarul Mazare.

Firma care va prelua administrarea Cazinoului este SC Queen International Investment SRL Bucuresti, cea care, potrivit aceluiasi Radu Mazare, administreaza Casa Vernescu si Cazino Palace din Bucuresti. "Au cazinouri in Rhodos, Tanger, detin 6-7 cazinouri de lux in toata lumea".

In cel mult sase luni, concesionarii evrei vor intocmi planul de restaurare a cladirii si se spera ca cele 9 milioane de euro sa fie suficiente pentru consolidarea structurii de rezistenta, dar si pentru refacerea interioarelor. Banii din redeventa vor intra in bugetul primariei.

Radu Mazare isi tine sedintele la Cazino
Radu Mazare este artizanul ideii mutarii sedintelor de Consiliu local de la Sala Mare a Prefecturii la Cazinou. Luna de luna, consilierii locali din Constanta iau loc la mese si dezbat, printre sticle cu apa, scrumiere pline cu tigari si cafele, proiectele orasului.

Dupa 1990, cladirea a inceput sa se degradeze, iar lucrarile de refacere la interioare au fost complet neinspirate. Frumoasele fresce de la etaj, de pilda, au fost vopsite in culori tipatoare, de la violet la albastru si verde. In ultimii ani, nici restaurantul care functiona pe terasa cazinoului nu mai avea mare cautare. Din cand in cand, saloanele erau inchiriate pentru nunti sau botezuri si foarte rar se mai tineau spectacole de teatru sau balet.}


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.