Banca centrala acuza intr-un raport ca exista o “rigiditate” a ajustarii in jos a ratelor de dobinda la creditele curente comparativ cu cele la creditele noi.

Bancile ofera produse de credit ce stipuleaza variabilitatea dobinzii, insa nu specifica referinta, iar in cazul diminuarii ratei pentru noile produse de creditare, dobinda pentru imprumuturile anterioare nu se modifica, se arata in raportul privind stabilitatea financiara, elaborat de BNR.

"Exista o rigiditate a ajustarii in jos a ratelor de dobinda la creditele curente, comparativ cu ratele practicate la creditele noi, ceea ce poate sugera si proliferarea unor clauze contractuale de pseudofixare a dobinzilor (cind tendinta este descrescatoare) si implicit o mentinere a unui serviciu al datoriei ridicat", se spune in raportul anual publicat de Banca Nationala a Romaniei.

In document se precizeaza ca exista produse de credit ce stipuleaza variabilitatea dobinzii, insa nu se spune in functie de ce referinta, iar in cazul scaderii ratei de dobinda pentru noile produse de creditare, dobinda pentru produsele de creditare anteriore nu se modifica.

Acesta este primul document in care banca centrala vorbeste despre fenomenul contractelor de creditare cu dobinda variabila, unde sint incluse clauze care permit bancilor sa nu modifice dobinzile la imprumuturile in derulare, desi ofera spre vinzare produse similare cu rate mult mai scazute.

Pentru a evita eventuale reclamatii sau chiar actiuni in instanta, bancile au ales ca o data cu reducerea dobinzilor sa modifice marginal si alte caracteristici si sa prezinte creditul ca pe un nou imprumut.

Pentru creditele in lei, dinamica din ultimul an ar presupune o reducere semnificativa a dobinzilor la creditele in derulare, avind in vedere ca rata medie interbancara (principala referinta) a coborit cu mai multe puncte fata de 2005.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.