In ultimii doi ani, arbitrajul intre preturile futures si cele spot s-a aflat in centrul atentiei pentru multi investitori, acesta fiind un plasament fara risc.

De altfel, numerosi investitori din piata de capital au obtinut randamente consistente din asemenea strategii care exploateaza diferentele de pret spot/futures.
In aceasta prezentare nu dorim sa atragem in mod special atentia asupra arbitrajului clasic cu care ne-am familiarizat, ci o alta forma de strategie spot/futures.
Investitia este legata de actiunea SIF 3 si de derivatele pe aceasta tranzactionate in piata la termen de la Sibiu, anume DESIF3.

Daca in mod obisnuit cotatiile futures sunt superioare ca valoare celor din piata spot (Bursa de Valori), nu acelasi lucru il putem spune si despre cotatiile curente din piata sibiana pe DESIF3 cu scadenta iunie 2007.

Primele arbitraje spot/futures pentru iunie 2007 s-au deschis la un profit de 0,6 lei/actiune, insa situatia actuala amplifica randamentul, buzunarul arbitrajorului marindu-se cu inca 10 bani/actiune, datorita faptului ca in piata futures se tranzactioneaza cu aceasta valoare sub pretul spot.
Identificam, asadar, un moment favorabil pentru cei care detin actiuni la Bursa de Valori. Este o situatie deosebita prin oportunitatea de a-si lichida o parte din actiunile detinute si de a cumpara contracte futures DESIF 3 cu scadenta iunie 2007 mai ieftin cu 0,1 - 0,12 lei/actiune.

Aceasta strategie conduce la un randament substantial pentru scadenta din 29 iunie. Indiferent ce se va intampla cu evolutia acestor actiuni, raportarile privind profiturile de la sfarsitul primului semestru vor fi superioare, exact cu diferenta la care se vor lichida actiunile la vedere si cumpararea in echivalent actiuni pe piata futures sibiana.
Daca pe piata spot investitorii trebuie sa plateasca integral pretul de achizitie a actiunilor, in piata la termen vor fi imobilizati doar 15% pentru cumpararea unei cantitati echivalente de actiuni. Restul fondurilor ramase pot fi folosite in alte scopuri, cum ar fi achizitionarea de alte actiuni la BVB sau Rasdaq, sau plasamente in dobanzi bancare pentru cele trei saptamani ramase pana la scadenta contractelor.

Plasamentele in dobanzi pot fi impartite, la randul lor, in mai multe depozite care vor ramane la dispozitia investitorului in cazul in care pozitiile futures vor inregistra apel in marja. La scadenta contractelor, pozitiile futures se vor lichida la pretul mediu ponderat de la Bursa de Valori, ceea ce va permite rascumpararea actiunilor din piata spot pentru acei investitori care vor dori sa isi mentina in portofoliu acest emitent.

Ioan Aleman, director in departamentul de dezvoltare BMFMS


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.