Industria tutunului a devenit - cel putin in Europa - prima industrie lipsita de dreptul de a-si face publicitate.

Daca in privinta industriilor subterane era firesc sa nu putem vorbi de publicitate "la vedere", iata ca exista o industrie perfect legala care nu are dreptul sa-si faca publicitate.

Logica acestei stari de fapt invocata de forurile europene este simpla: fumatul dauneaza grav sanatatii, deci nu putem permite sa se faca reclama la ceva atit de nociv. Dupa cum bine se stie, Romania se conformeaza deja directivelor europene in ceea ce priveste publicitatea la tigari. Cu totii am observat ca, de luni bune, nu mai exista publicitate la tigari pe nicaieri: la televizor, in ziare, iar mai nou nici pe panourile stradale.

De fapt, in acest moment, nu mai exista niciun fel de publicitate la produsele din tutun de oricare ar fi ea: outdoor, indoor etc. In acest context, este firesc sa ne in-trebam cum isi mai fac marii producatori de tutun publicitate, pentru ca, este clar, nu-si vor inchide portile. Raspunsul este dezarmant de simplu: nu isi mai fac. "Singurele mijloace permise de a face publicitate la produsele din tutun sint doua. Unu: putem face publicitate prin posta, si ma refer aici la posta clasica, nu la cea electronica. Doi: o alta forma de publicitate permisa este cea de pe pachetul produsului sau din interiorul acestuia. Restul, orice fel de publicitate afisata intr-un loc pentru care se plateste un tarif (ziare, reviste, radio-tv, panouri publicitare) este interzisa", spune Gilda Lazar, corporate affairs JTI Romania.

Cit de eficienta este acest gen de publicitate "privata", de la om la om, prin posta, nu putem sti. In privinta publicitatii pe sau din pachetul de tigari, situatia este la fel. "Ce pot sa va spun este ca aceasta interdictie de a mai face publicitate nu a dus nici la scaderea, nici la cresterea veniturilor din industrie. Iar banii folositi inainte in publicitate au fost directionati catre alte activitati", explica Gilda Lazar.

"Latul" de la gitul fumatorilor, tot mai scurt

Daca autoritatile europene, deci si cele romane, "au scapat"de publicitate, urmeaza la rind fumatorii. Mai mult. Autoritatile romane vor chiar sa-i intreaca pe colegii europeni si vor sustine la Bruxelles adoptarea unei noi directive europene prin care sa se interzica total fumatul in locurile publice incepind cu 1 iulie 2008, cu o perioada tranzitorie de 5 ani. Ce inseamna acest lucuru? Nu vor mai exista nici macar locuri speciale de fumat. De fumat vom putea fuma... acasa. In rest, pe strada, in restaurante, in parcuri, in gari, cinematografe, muzee, de fapt, oriunde, fumatul va fi strict interzis. Teoretic, daca legislatia s-ar respecta, am deveni tara din Europa unde fumatorii vor avea cea mai grea viata.

"Ca de obicei, sintem mai catolici decit Papa. Uitati-va la "taxa pe viciu", taxa inexistenta in alte parti. Banii au fost colectati, dar cu banii inca nu s-a facut nimic. Cit despre efectele acestei taxe, s-a triplat contrabanda", mai spune reprezentantul JTI. In privinta fumatului in restaurante, jumatate dintre localurile din Romania au amenajat, in ultima luna, spatii pentru nefumatori, dar asta numai in urma controalelor repetate ale inspectorilor. Pentru ca, cine nu respecta legea fumatului, va fi nevoit sa inchida unitatea.

Cum e in UE...

Este drept ca interdictia de a fuma in spatiile publice cistiga de la an la an suporteri in tot mai multe state ale Europei. In unele tari, fumatul a fost interzis in totalitate in locurile publice, in altele, au fost create spatii speciale pentru fumatori. De exemplu, in Spania, exista din 2006 o lege care protejeaza nefumatorii, insa, de teama falimentului, numeroase localuri au ales sa se adreseze doar fumatorilor. Cu totul alta este situatia in Italia. Aici, italienii pot fuma doar in fata barurilor si a cafenelelor, exceptie facind localurile care au amenajat in interior un spatiu pentru acestia. Si mai drastic este in Luxemburg, unde fumatorii pot fuma legal doar in cluburile de noapte. Tragi-comica este situatia din Republica Ceha.

Aici, fumatorii pot fuma linistiti in baruri si restaurante, dar nu au voie sa fumeze in... statiile de transport in comun destinate autobuzelor si tramvaielor. Cine este prins ca fumeaza in aceste locuri, este amendat pe loc. In Franta, ca, de altfel, si in Belgia, restaurantele au mari probleme cu lipsa clientilor, deoarece fumatul este interzis in spatiile publice. Un ultim exemplu european, fara a epuiza lista. In Finlanda, incepind cu luna iulie, va fi interzis fumatul in spatiile publice. Restaurantele vor avea permisiunea sa aiba un fumoar, doar daca acesta este foarte bine izolat. Un sondaj de opinie, efectuat anul trecut in tarile UE, arata faptul ca 63% din europeni credeau ca interzicerea fumatului la birou este o idee buna, in timp ce 40% sustineau interdictia fumatului in baruri si cafenele.

Culmea directivei...

In incercarea de a reduce numarul incendiilor cauzate de tigarile nestinse, Comisia Europeana are in vedere inlocuirea tigarilor traditionale cu unele care se sting aproape imediat ce sint lasate jos. Incepind din 2009-2010, executivul comunitar va interzice tigarile traditionale, fumatorii fiind obligati sa-si cumpere tigari din care trebuie sa traga in permanenta pentru a le mentine aprinse. Companiile din industria tutunului au spus insa ca aceasta masura nu va determina o scadere a numarului victimelor incendiilor, ci se va dovedi a fi mai toxica pentru fumatori. Mai mult, exista temeri ca masura va determina un avint al contrabandei cu tigari, deoarece multi fumatori vor dori sa se bucure in continuare de tigarile conventionale.

In final...

...nu putem sa nu ne punem o intrebare... Daca fumatul este atit de periculos, de ce nu se desfiinteaza industria? Ce atitea "directive", atitea interdictii, atitea stilpuri ale infamiei ridicate pentru fumatori? Pai nu se poate... Pentru ca, aceasta industrie aduce venituri colosale la bugetele de stat. Moralitatea acestei situatii nu sintem in masura sa o judecam noi... Iar multi nefumatori, in timp ce voteaza pe cine stie ce site interdictia fumatului, in mina dreapta tin un sendvis plin de "e"-uri, iar in dreapta o bautura "intesata" cu conservanti, coloranti si aditivi...


Despre autor:

Sursa: 7plus.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.